Třetí ranvej ve Vídni dostala od soudu po dlouhých tahanicích zelenou

Airbus A321 společnosti LEVEL ve Vídni. Foto: Letiště VídeňAirbus A321 společnosti LEVEL ve Vídni. Foto: Letiště Vídeň

Vídeňské letiště Schwechat má volnou cestu ke stavbě třetí vzletové a přistávací dráhy. Definitivně to rozhodl Nejvyšší správní soud Rakouska,

Vídeňské letiště Schwechat má volnou cestu ke stavbě třetí vzletové a přistávací dráhy. Definitivně to rozhodl Nejvyšší správní soud Rakouska, na který se obrátilo několik občanů a vídeňských spolků. Soud to oznámil na svých stránkách.

Letiště se chce nyní podrobně seznámit s verdiktem a v brzké době zveřejnění své další kroky. „Toto rozhodnutí zajistí dlouhodobou perspektivu a konkurenceschopnost nikoliv pouze pro letiště, ale pro celou rakouskou ekonomiku,“ uvedl člen představenstva společnosti Flughafen Wien Julian Jäger.

Cesta k definitivnímu soudnímu verdiktu přitom byla dlouhá. Spolkový správní soud nejprve v únoru 2017 výstavbu třetí ranveje zakázal z důvodu ochrany klimatu. Rozhodnutí ale zrušil ústavní soud, načež spolkový správní soud dráhu povolil.

I proti tomu byla podána řada odvolání, a to především s poukazem na zvýšenou hlukovou zátěž. Nejvyšší správní soud ale nyní dospěl k závěru, že s novou ranvejí by se měla hluková zátěž nad městem naopak snížit. Soud rovněž konstatoval, že otázka ochrany klimatu v souvislosti s letectvím je na místě, týká se ale primárně dopravců a obchodu s emisními povolenkami, nikoliv provozovatelů letišť. Jeho rozhodnutí je už definitivní.

Vídeňské letiště má za sebou nejúspěšnější rok ve své historii. V loňském roce prošlo jeho branami poprvé přes 27 milionů cestujících, což je o 11 procent meziročně více. Vedení letiště hýří optimismem i pro letošního rok. Podle jeho předpokladů by vídeňské letiště mělo zopakovat loňský růst a dotknout se hranice 30 milionů cestujících. „Domníváme se, že k dalšímu navýšení dojde díky pokračujícímu rozvoji v oblasti nízkonákladových letů, schválenému soustředění flotily Austrian Airlines do Vídně a dalšímu nárůstu dálkových letů, především Austrian Airlines, Air Canada a ANA,“ uvedl nedávno Jäger.

Tagy Letiště Vídeň ranvej soud
16 komentářů