pruvodce

Trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Kriminalisté rozšířili strojvedoucímu ČD kvalifikaci

Srážka vlaků na Balabence. Foto: HZS SŽSrážka vlaků na Balabence. Foto: HZS SŽ

Úkony trestního řízení s ním mohly být provedeny až po několika hodinách, když jich byl vzhledem ke svému stavu schopen.

Kriminalisté vyšetřující středeční srážku vlaků na pražské Balabence rozšířili právní kvalifikaci případu o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Úkony trestního řízení se přitom paradoxně týkají strojvedoucího Českých drah, který nejspíš nehodu nezavinil.

Dechová zkouška po nehodě u něj nicméně prokázala 1,9 promile alkoholu v krvi. Následoval i odběr krve, na jehož výsledky se nyní čeká. „Úkony trestního řízení s ním mohly být provedeny až po několika hodinách, když jich byl vzhledem ke svému stavu schopen,“ uvedli dnes policisté na síti X.

Na Balabence se ve středu ráno srazila jednotka 813 společnosti KŽC Doprava s jednotkou 471 CityElefant Českých drah jedoucí z Milovic. Zranění cestujících byla naštěstí jen lehká.

Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz strojvedoucí v zácviku u společnosti KŽC Doprava projel vjezdové návěstidlo a zezadu narazil do jednotky ČD CityElefant. Tu řídil, jak plyne z dechové zkoušky, podnapilý strojvedoucí.

Dráhy v reakci na to oznámily, že zvýší počet protialkoholových kontrol strojvedoucích.

Tagy České dráhy KŽC Doprava nehoda na Balabence nehody na železnici
174 komentářů