Trest za predátorské chování. Jančurova Student Agency musí zaplatit Asianě přes 21 milionů korun

Scania Irizar i8 RegioJet, foto: Student AgencyScania Irizar i8 RegioJet, foto: Student Agency

Téměř polovina platby jsou úroky.

Vrchní soud v Olomouci zamítl z velké části odvolání společnosti Student Agency ve vleklém sporu se společností Asiana. Podle verdiktu soudu musí Student Agency provozující žluté autobusy nyní pod značkou RegioJet zaplatit přes 21 milionů korun.

O rozhodnutí soudu informoval deník Zdopravy.cz Alexej Litvin, zakladatel společnosti Asiana. Potvrdil ho mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik. Proti rozhodnutí je ještě možné dovolání k Nejvyššímu soudu jako mimořádný opravný prostředek.

„Společnost Student Agency respektuje pravomocná rozhodnutí odvolacího soudu, který částečně potvrdil rozhodnutí soudu prvního stupně,“ řekla mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Vrchní soud v Olomouci potvrdil rozhodnutí Krajského soudu ve věci náhrady škody ve výši 11,022 milionu korun. Asiana vymáhala škodu od roku 2011, kdy ÚOHS rozhodl o predátorském chování Student Agency. Kvůli stanovenému úroku 7,75 % p. a. musí zaplatit firma Radima Jančury přes 21 milionů korun. Vrchní soud současně mírně snížil ostatní platby Student Agency: za náklady řízení má Asianě namísto 3,5 milionu korun zaplatit 1,35 milionu korun.

Pokuta a roky soudů

Spor o náhradu škody mezi Asianou a Student Agency následoval po sérii soudů, kterými se Student Agency bránila pokutě od ÚOHS. Úřad uložil firmě podnikatele Radima Jančury už v roce 2011 pokutu ve výši 5,154 milionu korun za zneužití dominantního postavení. Soudy pak v roce 2014 výrok antimonopolního úřadu a pokutu definitivně potvrdily, načež se o náhradu škody přihlásila Asiana.

Student Agency na přelomu let 2007 a 2008 snížila v reakci na vstup Asiany ceny jízdenek až na 50 korun. Firma Alexeje Litvina nakonec z pravidelné autobusové dopravy zmizela. „Toto jednání bylo vedeno úmyslem vyloučit společnost Asiana z trhu … zneužil své dominantní postavení na trhu poskytování služeb veřejné linkové osobní autobusové dopravy na trase Praha – Brno a zpět dlouhodobým uplatňováním nepřiměřeně nízkých cen, které mělo za následek narušení hospodářské soutěže na daném trhu, a to na újmu společnosti Asiana a konečných spotřebitelů poptávajících služby veřejné linkové osobní autobusové dopravy na trase Praha – Brno a zpět,“ uvedl již dříve ÚOHS ve svém rozhodnutí.

Tagy Asiana predátorské ceny student agency Vrchní soud v Olomouci
63 komentářů