Trenitalia na nákupech. Kupuje 30 rychlovlaků od Hitachi pro další expanzi

Vysokorychlostní jednotka ETR1000. Foto: Hitachi RailVysokorychlostní jednotka ETR1000. Foto: Hitachi Rail

Jednotky mají mít schválení i pro provoz například v Německu či Rakousku.

Italský státní dopravce Trenitalia rozšíří svoji flotilu vysokorychlostních vlaků ETR1000 známých hlavně pod obchodním názvem Frecciarossa 1000. Kontrakt v hodnotě 861 milionů eur (21,1 miliardy korun) oznámil výrobce jednotek, společnost Hitachi Rail.

Nové vlaky mají sloužit italskému dopravci nejen pro zajištění dopravy po italských rychlotratích, ale i po dalších vysokorychlostních tratích v Evropě. Podmínkou je schválení k provozu na tratích v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii a Nizozemsku. Již v létě zástupci Trenitalia uváděli, že plánují další expanzi do jiných evropských zemí. Dosud stejné jednotky jezdí do Francie a jsou součástí společného podniku Iryo ve Španělsku.

Od roku 2010 vyrobilo Hitachi celkem 58 těchto jednotek, dalších šest má objednáno. S novou objednávkou se jejich počet zvýší na 94, součástí je i opce na pořízení dalších deseti. Nový kontrakt počítá s mírnými úpravami v interiéru, základ jednotky zůstává ale nadále stejný.

Výroba jednotek probíhá v závodech Hitachi Rail v Itálii v Neapoli a městě Pistoia nedaleko Florencie. První vlaky z nové objednávky dorazí v roce 2026, každý rok má výrobce dodat 8–10 vlaků. Nové vlaky budou i nadále v typické červené barvě. Dvě stě metrů dlouhé jednotky mají kapacitu 460 míst.

Tagy ETR 1000 Frecciarossa 1000 Hitachi Rail trenitalia
19 komentářů