Trapas: Nově otevřený obchvat Opočna se nesmí používat. Hejtman se omluvil

Nový obchvat Opočna s lávkou pro cyklisty. Foto: opocno.czNový obchvat Opočna s lávkou pro cyklisty. Foto: opocno.cz

Absurdita v Opočnu. Nově otevřený obchvat se nesmí používat.

(Aktualizováno v 13:50) Opočno na Rychnovsku se musí vyrovnat s absurdní situací. Dlouho očekávaný obchvat, který zde byl s velkou slávou otevřen 12. srpna, se musel zase zavřít. Stalo se tak na pokyn silničního správního úřadu v nedaleké Dobrušce. Na twitteru na to upozornil východočeský zpravodaj České televize Vlastimil Weiner, deníku Zdopravy.cz uzavření silnice potvrdil mluvčí Dobrušky Leoš Dragúň.

„Nemá kolaudaci, ani správné značení. Investor nevyčkal konce řízení. Lhůta pro připomínky ke značení končila o týden později, než byl termín slavnostního otevření,“ informoval Weiner. Investorem je Královéhradecký kraj, který k celé situaci uspořádal dnes v 11:00 tiskovou konferenci.

Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a radní pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS) se na ní za chybu omluvili. „Aktuálně kraj řeší v součinnosti s Policií ČR a stavebním úřadem v Dobrušce kroky tak, aby bylo možné v co nejbližším termínu zahájit zkušební provoz,“ uvedl kraj následně v tiskovém prohlášení. Kraj koncem července zažádal o povolení zkušebního provozu stavební úřad v Dobrušce, ten ale svolení dosud nevydal. Podle kraje je obchvat bezpečný, naopak stavební úřad upozornil, že předčasné spuštění provozu mohlo ohrozit bezpečnost lidí.

Dlouho očekávaná stavba přeložky silnice II/298 trvala rok a čtvrt a vyšla na 145 milionů korun. Je součástí velkých investic do infrastruktury kvůli rozšíření automobilky Škoda Auto v Kvasinách. Nová severní část obchvatu měří necelé dva kilometry, má vyvést tranzitní dopravu z centra města. Trasa začíná na kruhovém objezdu, který vznikl na křižovatce silnic vedoucích z Opočna na Bohuslavice a České Meziříčí. Napojuje se za městem na silnici II/298 vedoucí na Dobrušku.

Tagy Dobruška obchvat Opočna silnice II/298
102 komentářů