Tramvajovou křižovatku Flora čeká velká oprava. Výluku si vyžádá i napojení nové trati

Tramvajová trať končí zatím úvratí. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraTramvajová trať končí zatím úvratí. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Opravy na Floře i napojování nové trati do Slivence změní dočasně jízdní řády několika linek pražské MHD.

Tramvajovou křižovatku Flora čeká v následujících zhruba třech týdnech výměna kolejového rozvětvení, která si vyžádá změny tras i jízdních řádů.

Oprava bude rozdělena do dvou etap. Práce na první etapě, ve směru od Korunní ulice, pražský dopravní podnik zahájí v pondělí 18. září ráno. Potrvají do pátku 29. září a budou znamenat obousměrné přerušení provozu tramvají v Korunní ulici, v úseku Flora – Náměstí Míru. Linky č. 10, 16, 23, 24 a 91 budou jezdit po změněných trasách, linka č. 13 bude dočasně zrušena.

V první etapě oprav křižovatky na Floře vyměníme šestisrdcové rozvětvení ve směru od Korunní ulice. Kromě toho vyměníme opotřebené kolejnice v obloucích na křižovatce Jičínské a Korunní, jakožto i v obloucích na křižovatce Korunní a Blanické ulice,“ uvádí Miroslav Penc z DPP.

Nejmladší z měněných kolejnic a kolejová konstrukce na Floře pochází z roku 2012. Vzhledem k malým poloměrům oblouků a intenzitě provozu jsou podle Pence na hranici povoleného opotřebení. „Jiná situace je u rozvětvení ve směru od Olšanského náměstí, které využívá v denním provozu jedna linka, proto je i opotřebení podstatně menší a tuto část budeme měnit až za několik let,“ dodává.

Ve druhé etapě vymění DPP na křižovatce Flora osmnáctisrdcové rozvětvení ve směru od smyčky Olšanské hřbitovy. Práce navážou na první etapu, DPP s nimi začne v sobotu 30. září od brzkých ranních hodin, ukončí je v pátek 6. října večer. Z tohoto důvodu bude obousměrně přerušen provoz tramvají v části Vinohradské ulice v úseku Radhošťská – Olšanské hřbitovy.

Napojování na Barrandově

Od soboty 23. září pak čeká cestující pražskou MHD ještě další tramvajová výluka. Až do pátku 13. října budou stavbaři napojovat novou tramvajovou trať Holyně – Slivenec na stávající síť, což bude obnášet přerušení provozu tramvají v úseku Sídliště Barrandov – Holyně. Jezdí na něm pouze linka 5, která bude během této doby zkrácena do smyčky Sídliště Barrandov.

Obrazem: Na nové tramvajové trati z Holyně do Slivence už jsou v celé délce koleje

Změny tras tramvajových linek kvůli opravám na Floře:
– Linka č. 10 bude ve směru od Sídliště Ďáblice ze zastávky Flora odkloněna přes zastávky Radhošťská, Jiřího z Poděbrad, Vinohradská tržnice, Muzeum, I. P. Pavlova (v Bělehradské ulici) a Bruselská do zastávky Zvonařka.

– Linka č. 13 bude zrušena.

– Linka č. 16 bude ve směru od Ústředních dílen DP ze zastávky Flora odkloněna přes zastávky Radhošťská, Jiřího z Poděbrad, Vinohradská tržnice, Muzeum, I. P. Pavlova (v Bělehradské ulici) a Bruselská do obratiště Náměstí Bratří Synků.

– Linka č. 23 bude ve směru od Královky ze zastávky Karlovo náměstí odkloněna přes zastávky Moráň, Albertov a Palackého náměstí do zastávky Karlovo náměstí a dále bude pokračovat zpět směr Královka.

– Linka č. 24 bude ve směru od Vozovny Kobylisy zkrácena do zastávky Florenc.

– Linka č. 91 bude rozdělena na dvě části:
• ve směru od Divoké Šárky bude zkrácena do zastávky I. P. Pavlova,
• ve směru od Radošovické bude ze zastávky Flora odkloněna přes zastávky Radhošťská, Jiřího z Poděbrad, Vinohradská tržnice a Muzeum do zastávky I. P. Pavlova (v Bělehradské ulici).

– V denním provozu bude zavedena tramvajová linka č. 30 v trase Sídliště Řepy – Motol – Kotlářka – Kavalírka – Anděl – Zborovská – Palackého náměstí – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Náměstí Míru – Jana Masaryka – Čechovo náměstí.

Druhá etapa od soboty 30. září se dotkne tramvajových linek č. 5, 10, 11, 15, 16, 23, 91 a 98, které budou jezdit po změněných trasách, linka č. 13 bude zrušena. V denním provozu DPP zavede tramvajovou linku č. 31.

Tagy dpp opravy tratí praha změny linek
32 komentářů