Dvě výluky na jedné ulici. V Ostravě během léta opraví tramvajovou trať i zastávku

Ostravská tramvajová zastávka Karolina projde estetizací. Zdroj: jiri vitek architectsOstravská tramvajová zastávka Karolina projde estetizací. Zdroj: jiri vitek architects

Podoba výluk bude v blízké době teprve upřesněna, hodnota obou akcí je 110 milionů korun.

Frekventovanou ostravskou ulici 28. října čekají během letních prázdnin dvě zásadní stavební akce. Dopravní podnik Ostrava (DPO) nechá zmodernizovat tramvajovou zastávku Karolina a trať v úseku od Náměstí republiky po ulici Výstavní.

U obou projektů byl v minulých dnech vybrán zhotovitel. Vyplývá to z profilu zadavatele. Podobu výluk DPO v nejbližších dnech teprve upřesní.

Modernizaci významné tramvajové zastávky Karolina provede za necelých 30 milionů korun sdružení společností Hroší stavby Morava a Chládek a Tintěra, Pardubice.

Jak již deník Zdopravy.cz dříve informoval, nové řešení nabídne cestujícím větší rozsah zastřešení, rozšířený přechod pro chodce a nový povrch nástupišť s barevným lakem. V přístřešku bude zakomponováno i nastavitelné LED osvětlení. Součástí stavby bude rovněž rekonstrukce obrubníků, výměna asfaltového povrchu v kolejišti či doplnění hran nástupišť o světelnou linii upozorňující cestující na přijíždějící vozidla.

DPO připravuje estetizaci zastávky Karolina, nové přístřešky poslouží i jako světelná dominanta

Web MHD-Ostrava.cz upozorňuje, že úroveň zastřešení této značně využívané zastávky sice vzroste, avšak nadále nebudou kryti cestující, kteří budou využívat celou délku nástupiště. Otázkou také podle webu je, jestli pro tak exponované místo neměla být vypsána architektonická soutěž.

Ostravská tramvajová zastávka Karolina projde estetizací. Zdroj: jiri vitek architectsOstravská tramvajová zastávka Karolina projde estetizací. Zdroj: jiri vitek architectsOstravská tramvajová zastávka Karolina projde estetizací.
Zdroj: jiri vitek architects

Rekonstrukce tratě za 80 milionů

Tramvajovou trať na ulici 28. října, konkrétně v úseku náměstí Republiky – ul. Výstavní, zmodernizuje za 80 milionů korun firma Colas CZ.

„Předmětem veřejné zakázky je realizace pevné jízdní dráhy za účelem utlumení vibrací a hluku v této lokalitě. Stávající konstrukce tramvajového spodku a svršku bude v rámci modernizace tramvajového tělesa snesena a znovu zřízena v přibližně stejné poloze. Obnova čeká i odvodnění se zaústěním do stávajících šachet. V rámci navázání na stávající stav budou znovu položeny nástupištní obruby tvořící nástupištní hranu,“ uvedl DPO.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO Karolina ostrava ulice 28. října
7 komentářů