Tramvajová výluka: DPP posune trať mezi Čechovým a Štefánikovým mostem k řece

Nábřeží Edvarda Beneše v Praze. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNábřeží Edvarda Beneše v Praze. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Nová trať bude na betonové desce s pružným upevněním kolejnic a asfaltovým povrchem, díky čemuž se sníží hluk a vibrace.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne v noci z pátku na sobotu s velkou opravou tramvajové trati na nábřeží Edvarda Beneše mezi Čechovým a Štefánikovým mostem. Rekonstrukce tratě potrvá do pátku 15. října.

„Naposledy jsme ji rekonstruovali v roce 1982. Před 11 lety sice prošla opravou, nicméně se tehdy jednalo o opravu užitým materiálem, část z ní leží na původních velkoplošných panelech, které dožívají,“ uvedl technický ředitel povrchové dopravy DPP Jan Šurovský.

Nová trať bude na betonové desce s pružným upevněním kolejnic a asfaltovým povrchem, díky čemuž se sníží hluk a vibrace z provozu. Trať se také posune o 50 centimetrů směrem k řece, což DPP zdůvodňuje lepším využitím profilu ulice.

„Ve směru na Klárov kolem tratě nainstalujeme tvarovky. Díky tomu se zlepší průjezd v tomto směru nejen pro tramvaje, ale i pro zájezdové autobusy i pro širší osobní auta. Ve směru z centra naopak budou auta nově jezdit po tramvajovém tělese,“ doplnil Šurovský. Podle něj by tak mělo ubýt konfliktních situací mezi automobily a tramvajemi.

Dopravní podnik s pracemi naváže na Technickou správu komunikací, která už začala s opravou odvodnění a vozovky včetně části dlažby při výjezdu z Letenského tunelu. Provoz tramvají bude v úseku mezi mosty v obou směrech vyloučen. Trasy pravidelných tramvajových linek 15, 17 a 93 (i obou historických 42 a 43) se změní. DPP navíc zavede v denním provozu polokružní tramvajovou linku 27.

Změny tras tramvajových linek (Pramen DPP)

Linka 15 je ve směru od Olšanských hřbitovů ze zastávky Dlouhá třída odkloněna přes zastávky Strossmayerovo náměstí a Veletržní palác do obratiště Výstaviště.

Linky 17 a 93 jsou v úseku Staroměstská – Strossmayerovo náměstí odkloněny přes zastávky Malostranská, Sparta a Letenské náměstí (všechny spoje linky 17 jsou provozovány v trase Levského – Vozovna Kobylisy).

V denním provozu je zavedena linka 27 polookružně v trase Levského – Sídliště Modřany – Nádraží Modřany – Nádraží Braník – Výtoň – Palackého náměstí – Jiráskovo náměstí – Národní divadlo – Staroměstská – Malostranská – Čechův most – Právnická fakulta – Staroměstská – Národní divadlo – Jiráskovo náměstí – Palackého náměstí – Výtoň – Nádraží Braník – Nádraží Modřany – Sídliště Modřany.

Tagy dpp nábřeží Edvarda Beneše oprava tramvajové trati
17 komentářů