Trajekty přes kanál nezvládají po vyřazení tří plavidel nápor aut

Trajekty společnosti P&O v přístavu Dover. By Michiel Hendryckx - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53695149Trajekty společnosti P&O v přístavu Dover. By Michiel Hendryckx - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53695149

Situaci způsobilo omezení služeb firmy P&O po propuštění stovek zaměstnanců.

Anglický přístav Dover a okolí postihla dopravní kalamita v podobě kolon vozidel čekajících na trajekt na pevninu. Kolony (především na dálnici M20) jsou dlouhé i několik desítek kilometrů, řidiči v nich tráví dny. Důvodem je omezení kapacit trajektů, informují britská média.

Situaci způsobilo omezení služeb firmy P&O. Ta v minulých týdnech nečekaně propustila 800 zaměstnanců, které nahradila levnějšími agenturními pracovníky. To v přístavním městě vyvolalo velké pobouření a také kritiku vlády. Firma nyní čelí vládnímu vyšetřování a čeká na povolení k obnovení plaveb do Francie. Jeden z trajektů byl navíc zadržen kvůli kontrole bezpečnosti.

„Místo osmi lodí teď jezdí přes kanál pouze pět. To je samozřejmě velmi nepříjemné, tvoří se obrovské fronty dosahující až 30 kilometrů. Otázkou je, zda se podaří situaci vyřešit a lodě opětovně nasadit během týdnů či měsíců,“ uvedl mluvčí sdružení nákladních silničních dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Podle britských médií v kolonách uvízla i řada rodin, které plánovaly strávit Velikonoce na kontinentu.

Tagy La Manche trajekt Velká Británie
17 komentářů