Tragikomedie Bavorských expresů. Do jednoho spoje nepustili cestující, druhému chyběl strojvedoucí

Lokomotiva Siemens řady 183 v čele expresu z Mnichova do Prahy. Foto: Dolansapur / Flickr.comLokomotiva Siemens řady 183 v čele expresu z Mnichova do Prahy. Foto: Dolansapur / Flickr.com

Na nového dopravce na trase běží soutěž, je již po termínu podání nabídek.

Nedostatek vozů v kombinaci s nedostatkem strojvedoucích způsobil včera cestujícím ve vlacích mezi Prahou a Mnichovem výrazné komplikace.

České dráhy nejprve kvůli nedostatku vozů odřekly Bavorský expres Ex354 v úseku Praha – Plzeň a cestující mířící za Plzeň nechali čekat dvě hodiny na další spoj, konkrétně Ex352. Ani ten se ale neukázal jako velká výhra.

Vlak dojel nakonec pouze do Regensburgu, odkud se lidé museli dostat jinými spoji. Důvod? Chybějící strojvedoucí na německé straně u dopravce Die Länderbahn. S ním České dráhy tuto linku provozují. Ze stejného důvodu nezačíná dnešní vlak Ex365 v Mnichově, ale až Regensburgu.

V minulých letech bylo běžné, že vlaky takto nejezdily několik měsíců a byly na německé straně nahrazeny autobusy. O odřeknutí vlaku v části bavorské trasy informovaly České dráhy na svých stránkách o mimořádnostech.

Přeplněno, jeďte za dvě hodiny. Třívozový mezinárodní expres Českých drah odjel z Prahy prázdný

Bavorské expresy patří dlouhodobě mezi nejproblémovější spojení na české i německé straně hranice. Důvodem je i velmi špatný stav infrastruktury, kvůli kterému jsou i autobusy jedoucí delší trasou mezi oběma městy rychlejší.

Problémy Die Länderbahn, který v Bavorsku jezdí pod obchodním názvem Alex, trvají řadu let. Bavorský objednatel dopravy Bayerische Eisenbahngesselschaft (BEG) minulý týden zveřejnil nový žebříček kvality tamějších dopravců, ve kterém skončil Alex na posledním místě.

Reportáž: Cesta expresem do Bavor jako zkouška nervů

K částečnému zlepšení kvality by mělo dojít od prosince 2027. Bavorský objednatel BEG a ministerstvo dopravy soutěží nového dopravce. Nabídky byly již podány, vítěz zatím nebyl vybrán.

Bavorský objednatel BEG a české ministerstvo dopravy vypsaly soutěž na linku Mnichov – Praha

Tagy Alex Bavorský expres Bayerische Eisenbahngesselschaft (BEG) BEG České dráhy Die Länderbahn Ministerstvo dopravy
150 komentářů