Tornádem napříč republikou. České dráhy vypraví na rozlučku expres ze Střelné do Chomutova

Jednotka 460. Foto: České dráhyJednotka 460. Foto: České dráhy

Dopravce chystá rozlučkové jízdy ještě v sobotu, jednotka pojede ze Střelné do Chomutova.

České dráhy zveřejnily první detaily o rozlučce s elektrickými jednotkami řady 460 (dříve EM 488.0). Slavnostní vyřazení z pravidelného provozu proběhne o víkendu 20. a 21. dubna, těžištěm akce bude Olomouc.

Už v sobotu proběhne řada speciálních jízd v okolí Olomouce s jednotkou EM488.0079/80. Jízdní řád a ceník dopravce zatím připravuje. Součástí akce bude i otevřený olomoucký depozitář ČD Muzea, kde proběhne výstava historických strojů ze sbírek ČD. Depozitář bude přístupný od 9 do 16 hodin a vstupné stojí 50 Kč pro dospělé a 25 Kč pro děti od 6 do 15 let, důchodce od 65 let a držitele průkazů ZTP a ZTP/P.

V neděli se přesune jednotka brzy ráno z Olomouce do Střelné, odkud se vydá na cestu celou republikou až do Chomutova. Jednotka projede celou trasu, kde bývaly tyto stroje v pravidelném provozu.

Dráhy nazvaly vlak jako „Tornádo expres“. Kapacita vlaku bude omezena, cena a možnost zakoupení jízdenek bude upřesněna. Detaily k akci jsou na stránkách ČD.

Elektrické jednotky řady 460 se vyráběly v letech 1974–1978 ve Vagónce Studénka. V provozu je nahrazují zejména RegioPantery.

Tagy 460 České dráhy tornádo
110 komentářů