dkv-spojujeme

Prohra Kapsche: Ťok vybral vítěze mýtného tendru. Je jím Czech Toll ze skupiny PPF

Mýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraMýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Ministr dopravy Dan Ťok dotáhl miliardový mýtný tendr do konce. Podle informací deníku Zdopravy.cz vybral jako vítěze sdružení Czech Toll

Ministr dopravy Dan Ťok dotáhl miliardový mýtný tendr do konce. Podle informací deníku Zdopravy.cz vybral jako vítěze sdružení Czech Toll a Sky Toll , které ovládá skupina PPF. Czech Toll podobně jako další tři uchazeči nabídla v soutěži nový satelitní systém, její cena 10,8 miliardy byla nejnižší. Výběr později potvrdilo i ministerstvo dopravy v tiskové zprávě.

Firma podle informací pro vládu požaduje na provozních nákladech polovinu toho, za kolik dnes provozuje mikrovlnný mýtný systém společnost Kapsch (1,6 miliardy).

„CzechToll a SkyToll doložily všechny informace a doklady před uzavřením smlouvy v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Podle zákona tedy nic nebránilo tomu určit vítěze tendru,“ uvedl Ťok.

Sdružení firem zvítězilo s cenou 10,75 miliardy korun bez DPH a provozovat by mělo mýtný systém od roku 2020 dalších deset let.

Trumfy v rukou má nicméně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který už loni předběžným opatřením prozatím zakázal podepsat smlouvu s vítězem. Úřad nyní na popud Kapsche zkoumá podmínky soutěže. „Informoval jsem vládu, že ÚOHS přezkoumává celý tendr a zatím nesmíme uzavřít smlouvu s vítězem. Zároveň lze očekávat, že neúspěšní uchazeči podají proti výběru nejvýhodnější nabídky námitky,“ doplnil Ťok. V případě, že tendr nebude zrušen, předpokládá podpis smlouvy na podzim.

O mýtné miliardy vedle konsorcia Czech Toll (spolu se slovenskou Sky Toll) a Kapsche soutěžily i německá T-Systems International, která je součástí telekomunikační společnosti Deutsche Telekom, maďarský výběrčí mýta National Toll Payment Services, který nabídku podal s partnerskou i-Cell Mobilsoft a tuzemským výrobcem dopravních systémů Eltodo.

O nabídnutých cenách jako první informoval Erik Best na svých stránkách Fleet Sheet, s nejnižší cenou 10,75 miliardy přišel Sky Toll (Czech Toll), následovaný Kapschem (13,50 miliardy) a Maďary (14,05 miliardy). Němci zaostali s nabídkou 48,90 miliardy korun. Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz tato informace odpovídá skutečnosti.

Předpokládaná hodnota zakázky na dodání systému a jeho desetiletý provoz byla 29 miliard. Podle ministra předpoklad vzešel z toho, za kolik systém dnes obsluhuje Kapsch.

Tagy Czech Toll mýtné tendr ťok vláda
15 komentářů