Tlak na nástup všemi dveřmi do autobusů PID roste. Pražský organizátor čeká na prezentaci

Chlumecká ulice a terminál Černý Most. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czChlumecká ulice a terminál Černý Most. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Dlouhé fronty na odbavení do autobusu označuje radní pro dopravu za potupné.

Středočeský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) získal nového spojence ve svých plánech zavést nástup do autobusů Pražské integrované dopravy (PID) mezi Prahou a Středočeským krajem všemi dveřmi bez kontroly u řidiče.

Pro takovou novinku je nově radní Prahy 6 Ondřej Matěj Hrubeš z ODS, tedy strany podílející se na vládě v Praze. Praha zavedení nástupu všemi dveřmi zatím odmítá kvůli obavám organizace ROPID, že by mohly po zavedení této novinky klesnout tržby. Data ze Středočeského nebo Jihomoravského kraje tuto teorii ale nepodporují.

„Když vidím každý den na Dejvické a Bořislavce, jak pomalu probíhá nástup cestujících do linek 3xx, jak stojí cestující až potupné fronty k předním dveřím, tak odstranění této bariéry by zajisté autobusy značně zrychlilo a jejich provoz by byl efektivnější a přátelštější k cestujícím,“ řekl Hrubeš po jednání s Boreckým.

Obavy z poklesu tržeb

Středočeský kraj tlačí nástup všemi dveřmi z více důvodů: urychlení odbavení, a tím pádem zkrácení pobytu v zastávkách a klid na práci pro řidiče. Také větší komfort pro cestující. V Ropidu ale s novinkou, běžnou v řadě dopravně civilizovanějších zemí, narazil. Důvodem jsou obavy z poklesu tržeb z jízdného.

Nástup všemi dveřmi se osvědčil, Středočeský kraj zjednoduší cestování na dalších šesti linkách

Kraj proto zavedl tento režim zkušebně na dvou linkách, které nezajíždějí do Prahy. První výsledky pokles tržeb a snahu cestujících podvádět neukazují. V obou případech došlo ale k výrazné eliminaci zpoždění autobusů, protože se zkrátil čas odbavení cestujích. Podobné zkušenosti má i Jihomoravský kraj, který nástup všemi dveřmi dál rozšiřuje na další linky v okolí Brna.

ROPID svůj odmítavý postoj začíná měnit. „Jsme jednání o změně systému odbavení v příměstských autobusech otevřeni. Například nyní aktivně komunikujeme nejen o tomto tématu s kolegy z jihomoravského organizátora veřejné dopravy KORDIS JMK. Stěžejní však pro nás je přirozeně jednání se Středočeským krajem a jejich zkušenosti a specifika. V tuto chvíli očekáváme přislíbenou prezentaci vyhodnocení zkušebního provozu ze strany IDSK a věříme, že společně dojdeme k řešení, které bude přijatelné pro všechny objednatele na území předmětných linek,“ řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Jihomoravský kraj rozšíří nástup všemi dveřmi na další regionální autobusovou linku

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje nástup všemi dveřmi PID praha Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
92 komentářů