Tip pro železniční fandy. Švýcarskem neomezeně za 1225 Kč za den

Giruno při první jízdě s cestujícími kolem Zugersee. Foto: SBBGiruno při první jízdě s cestujícími kolem Zugersee. Foto: SBB

Švýcarsko je pro železniční fandy doslova zemí zaslíbenou, od poznávání tamější sítě drah často ale odrazuje vysoká cena jízdného, zejména

Švýcarsko je pro železniční fandy doslova zemí zaslíbenou, od poznávání tamější sítě drah často ale odrazuje vysoká cena jízdného, zejména pak jednotlivých jízdenek.  Švýcarské spolkové dráhy SBB ale postupně rozšířily nabídku neomezeného cestování v jeden den.

Zatímco na více dní se obvykle vyplatí Swiss Travel Pass nebo Interrail, SBB bez větší propagace zavedly i jednodenní jízdenku pro většinu švýcarské železnice s výjimkou některých ozubnicových drah. Její cena se mění podle toho, jak dlouho dopředu se jízdenka kupuje, nejnižší pro zahraniční návštěvníky, kteří nemají žádné věrnostní karty SBB, je 52 franků, tedy zhruba 1225 Kč.

Jednodenní jízdenka za zvýhodněnou cenu byla donedávna pouze někdy k dispozici na poště nebo švýcarském řetězci Coop. Nová nabídka Spartageskarte je v prodeji maximálně 60 dní dopředu. Jízdenka platí v celé síti Generalabonnement, tedy většiny železničních tratí s výjimkou některých ozubnicových drah, současně i na většině lodí, lanovek a také v MHD.

Kompletní podmínky jsou na stránkách SBB. Pokud cestujete s dětmi, do 6 let jedou zdarma, do 16 let pak mohou jet s celodenní jízdenkou za 16 franků.

Díky rychlosti a relativně malým vzdálenostem umožňuje jednodenní jízdenka projet si za celý den zemi kolem dokola, i když po cestě budete nejspíše litovat, že jste si koupili lístek jen na jeden den.

Do Švýcarska se od letošního roku dá dostat za ceny kolem 500 Kč z Prahy přes Rakousko, nově je včasná jízdenka prodloužena až do pohraniční stanice Buchs i na spoje přes den. Inspirací pro cesty vlakem po Švýcarsku mohou být knihy Petra Čermáka, který letos vydal novou knihu 33 rodinných výletů a v minulosti knihu Švýcarsko po kolejích a v pohorkách.

Tagy cestování po Švýcarsku Dálková doprava ve Švýcarsku SBB Top
3 komentáře