ČD zavádí včasnou jízdenku do Švýcarska i přes den. Děti do 15 let za 164 Kč

Railjet na cestě z Vídně do Curychu projíždí Salcburkem. Foto: ÖBBRailjet na cestě z Vídně do Curychu projíždí Salcburkem. Foto: ÖBB

České dráhy začaly poprvé nabízet svoji Včasnou jízdenku i pro cesty do Švýcarska přes den. Jednosměrné jízdenky jsou sice v

České dráhy začaly poprvé nabízet svoji Včasnou jízdenku i pro cesty do Švýcarska přes den. Jednosměrné jízdenky jsou sice v některých případech dražší než letenka, na druhou stranu nabízí zajímavou alternativu pro cesty mimo Curych a hlavně mimořádně nízkou cenu pro děti do 15 let.

České dráhy navázaly denní spojení railjety z Budapešti a Vídně do Curychu, nabízí ho na expresu Praha – Linz s odjezdy v 6:01 a 10:01 z Prahy. V Linci je na přestup 40 minut, pak následuje přímý vlak až do Curychu, kam se cestující z Prahy dostane po 11 hodinách a 19 minutách.

Cena této jízdenky z Prahy do Curychu začíná na 1 911 Kč za jednu cestu. V případě nástupu ve stanicích po trase Jižního Expressu je cesta levnější, z Českých Budějovic vyjde jízdenka na 1781 Kč. Letenky jde sehnat často mírně levněji, zejména po nástupu Vuelingu.

Výhodnější se ale včasná jízdenka ukazuje pro cesty mimo Curych, prakticky do všech větších měst Švýcarska ČD nabízí  jednosměrnou jízdenku za 2301 Kč. Za tuto cenu se jde přes den dostat z Prahy například do Svatého Mořice (nikoliv přes Curych, ale Buchs a Chur) se svezením přes Rhétskou dráhu nebo do Lugana s cestou přes Gotthardský tunel. Za 2301 Kč se dá dostat například až do Ženevy. Pro srovnání: samostatná jízdenka z Curychu právě do Ženevy vyjde nejméně na 32 franků.

Fanoušci švýcarské železnice a hledači co nejlevnějších jízdenek dosud vlakem do Švýcarska jezdili většinou na Včasnou jízdenku Rakousko. Tu nabízí České dráhy za 494 Kč stejnými spoji až do Feldkirchu na rakousko-švýcarské hranici a dál pokračovali například na Swiss Pass. Levnější je také varianta včasné jízdenky do Mnichova a německé jízdenky Sparpreis.

Protože tarify za zahraniční úseky tratí jsou pro nás stále poměrně vysoké, snažíme se našim občanům zpřístupnit cestování po Evropě moderními, rychlými a komfortními vlaky rozšiřováním cenově dostupných Včasných jízdenek. Na jejich platnosti a cenách se však vždy musíme dohodnout se zahraničními partnery. Nyní se nám podařilo rozšířit takovou dohodu s Rakouskem a Švýcarskem, která výrazně rozšiřuje možnost cestování do země helvétského kříže i denními spoji,“ vysvětluje náročný proces jednání o mezinárodních tarifech včetně nabídky Včasná jízdenka Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Opačným směrem lze zakoupit jízdenky pro odjezdy z Curychu v 6:40 a v 10:40 hod, s příjezdem do Prahy v 19:57 a ve 22:57 hod.

Mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský upozorňuje na další výhody cesty vlakem: railjety projíždí Tyrolskem a Vorarlberskem po turisty vyhledávané zážitkové trati Arlbergbahn. Zajímavá je cena pro rodiny s dětmi: děti do 15 let jedou v doprovodu pouze za 164 Kč.

Mezi Českem a Švýcarskem je možné cestovat také nočním vlakem v lůžkovém vagóně. Spoj odjíždí obvykle z Prahy v 18:01 hod. a do Curychu přijíždí ráno v 8:20 hod., opačným směrem vyráží v 21:40 hod. a do Prahy přijíždí v 10:57 hod. Cena zahrnující Včasnou jízdenku a servis v třílůžkovém oddíle stojí od 1 144 Kč.

Tagy České dráhy ÖBB SBB včasná jízdenka do Švýcarska
17 komentářů