Teslu láká hromadná doprava. Robovan bez řidiče přepraví až dvacet lidí

Robovan. Foto: TeslaRobovan. Foto: Tesla

Podle šéfa firmy bude mít dodávka mimořádně nízké provozní náklady.

Americká automobilka Tesla pracuje na vývoji nového vozidla, kterým vstoupí již do segmentu hromadné dopravy. Nový autonomní mikrobus Robovan pojme 20 sedících cestujících. Vyjede nejdříve v roce 2026.

Společně s novým autonomním taxi Cybercab ho automobilka představila při prezentaci v Burbank na okraji Los Angeles. „Umíte si představit, že půjdete po ulici a tohle pojede proti vám?“ řekl při prezentaci šéf Tesly Elon Musk.

Nové vozidlo Robovan označil jako ideální pro přepravu větších skupin, například sportovních týmů. Podle něj půjde současně o vozidlo s velmi nízkými provozními náklady: 5-10 centů za ujetou míli (zhruba 72 haléřů až 1,44 Kč za kilometr). Tesla chce Robovan jak prodávat, tak ho zapojit do Tesla Network, sítě autonomních taxíků.

Robovan. Foto: TeslaRobovan. Foto: TeslaRobovan. Foto: TeslaRobovan. Foto: TeslaRobovan. Foto: TeslaRobovan. Foto: TeslaRobovan. Foto: TeslaCybercab. Foto: TeslaCybercab. Foto: Tesla

Součástí prezentace bylo o představení autonomního taxi Cyberab, podle Muska bude stát méně než 30 tisíc dolarů. „Myslím, že náklady na autonomní dopravu budou tak nízké, že si ji můžete představit jako individualizovanou hromadnou dopravu,“ prohlásil Musk.

Tagy Robovan tesla
73 komentářů