Tesla Model Y se stala nejprodávanějším autem za první čtvrtletí v Evropě

Tesla Model Y. Foto TeslaTesla Model Y. Foto Tesla

Elektromobily dosáhly v březnu již přes třináct procent evropského trhu.

Poprvé v historii se stal elektromobil nejprodávanějším autem na evropském trhu. Vítězství vozu Model Y od Tesly zaznamenal i další prvenství: poprvé není nejprodávanějším modelem evropská značka.

Vítězství vyplývá z žebříčku o nových registracích, který sestavila společnost JATO. V Evropě se za první kvartál registrovalo přes 71 tisíc vozů Model Y. Na druhém místě se umístila Dacia Sandero.

Pořadí registrací modelů aut v 1. čtvrtletí 2023 v Evropě. Foto: JATO

Pořadí registrací modelů aut v 1. čtvrtletí 2023 v Evropě. Foto: JATO

Tabulka ukazuje postupnou proměnu celého trhu s novými auty. Podíl plně elektrických aut dosáhl v březnu 13 %. Za prvenstvím Tesly jsou současně i problémy řady evropských automobilek se zpožděním výroby kvůli nedostatku díků. Felipe Munoz z JATO Dynamics ale očekává, že Model Y zůstane v první pětce nejprodávanějších aut za celý rok.

I přes stále přetrvávající problémy s nedostatkem některých komponentů dochází k nárůstu počtu registrací nových aut, jen v březnu o 26 % . Velkým tahounem jsou elektromobily, jejich registrace meziročně stouply o 43%. Žebříček nejprodávanějších elektromobilů je dalším varováním pro evropské automobilky, rychle rostou čínské značky. Například MG se už dostala do první desítky v elektromobilech.

Tagy JATO Dynamics registrace nových vozidel tesla
170 komentářů