Téměř 200 kamionů. ŘSD vybaví dálnici D3 další odpočívkou, druhou v jižních Čechách

Odpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSD

Jediná odpočívka s benzinovou pumpou a občerstvením funguje na D3 u Mezna už na území Středočeského kraje.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje ve snaze vybavit dosud téměř nedotčenou dálnici D3 klasickou „výzdobou“ v podobě odpočívek a čerpacích stanic. Aktuálně připravuje odpočívku u Soběslavi, nápad poslalo k posouzení vlivu na okolí (EIA). Stavět by se mělo v letech 2024 až 2025.

Po obou stranách dálnice, zhruba na stém kilometru, má vzniknout odpočívka s čerpací stanicí, restaurací a WC. Vlevo bude k dispozici 78 stání pro těžká nákladní auta, 5 míst pro autobusy a 69 míst pro osobní vozy. Vpravo bude 105 stání pro nákladní auta, 8 míst pro autobusy 11 pro karavany a 60 pro osobní vozy.

Tyto parametry řadí odpočívky na obou stranách dálnice podle kategorizace ŘSD mezi velké, půjde tak o první velkou odpočívku na jihočeské části dálnice D3. Vůbec první jihočeská dálniční odpočívka se staví na obou stranách dálnice od letošního února u Chotýčan severně od Českých Budějovic, vyjde na 432 milionů korun. Každá strana pojme 40 nákladních vozidel a 45 osobních vozidel, což odpočívku řadí mezi středně velké.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3 od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Jediná odpočívka s benzinovou pumpou a občerstvením funguje u Mezna už na území Středočeského kraje.

Třicet kilometrů D3 kolem Českých Budějovic a dále na jih ke Kaplici je aktuálně ve výstavbě, chystá se pokračování k rakouským hranicím. Celkem má dálnice měřit 170 kilometrů, její dostavba ve středních Čechách je ale v nedohlednu.

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst především pro kamiony. Na dálnicích je dnes přes 130 odpočívek, které nabízejí zhruba 2 800 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších téměř 1 600 stání podle údajů ŘSD z předloňského roku chybí.

Tagy D3 odpočívka Soběslav ŘSD
41 komentářů