Tchaj-pej chrání obyvatele před horkem zkrácením intervalů na semaforech

Tchaj-pej. Autor: Heeheemalu – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77402156Tchaj-pej. Autor: Heeheemalu – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77402156

Cílem je nevystavovat chodce, cyklisty a motocyklisty dlouhému čekání v tropickém horku.

Úřady v tchajwanské metropoli Tchaj-peji zkrátily na dobu léta intervaly na semaforech na více než 770 křižovatkách, aby chránily chodce, cyklisty a motocyklisty před dlouhým čekáním v tropickém horku.

Léta v Tchaj-peji jsou horká a vlhká, denní maxima v červenci a srpnu dosahují 35 stupňů Celsia. To každý rok vyvolává obavy odborníků, kteří obyvatelům radí, jak se vyhnout úpalu a spáleninám od slunce.

„Toto počasí může být velmi nepříjemné pro motocyklisty a chodce, kteří zastaví na semaforech a jsou vystaveni palčivému slunci,“ řekl Wang Jao-tcho, ředitel dopravního úřadu.

Dlouhá čekání chodců u přechodů jsou v Tchaj-peji, kde žije 2,6 milionu obyvatel, často probíraným tématem. Jeden z internetových uživatelů napsal: „Nedaleko mého bytu je semafor, kde trvá dvě a více minut, než naskočí zelená. A ta pak trvá jen 15 vteřin, které mám na přechod čtyř pruhů.“

Další pak sdílejí své triky, jak se čekání vyhnout – od sprintu za zelenou na semaforu, přes chůzi k jiné křižovatce, až po přebíhání na červenou, což se ovšem u většiny obyvatel Tchaj-wanu setkává s nelibostí.

Tagy horko Tchaj-wan
13 komentářů