Tatra a Liaz. Jihočeský kraj daroval do Koločavy nákladní auta se sněžným pluhem

Silničářská vozidla Tatra a Liaz pro Koločavu. Pramen: Jihočeský krajSilničářská vozidla Tatra a Liaz pro Koločavu. Pramen: Jihočeský kraj

Nákladní vozy, které v úterý vyrazily z Českých Budějovic, čeká trasa dlouhá více než tisíc kilometrů.

Představitelé obce Koločava na Zakarpatské Ukrajině si dnes odvezli z jihu Čech dva nákladní automobily opatřené sněžným pluhem. Silničářská vozidla Tatra a Liaz daroval Koločavě Jihočeský kraj. Pomoc schválilo zastupitelstvo už loni v prosinci, překážky spojené s covidem ale předávku oddálily.

Na Zakarpatskou Ukrajinu si vozidla přepraví Koločavané sami na korbě kamionu. „Velice mě těší, že našim zakarpatským přátelům můžeme tímto vyjít vstříc a podat pomocnou ruku,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba. Starší nákladní auta pocházejí z majetku jihočeské Správy a údržby silnic.

„Děkujeme našim kamarádům z jihu Čech, že nám pomohli opatřit něco, co v naší obci zatím nemáme. A už se těšíme, až začneme auta u nás využívat,“ řekl starosta Koločavy Vasyl Chudyněc. Koločavští se zmínili o potřebě silničářských vozidel při loňském koncertu Jihočeské filharmonie na Ukrajině.

Nákladní vozy, které v úterý vyrazily z Českých Budějovic, čeká trasa dlouhá více než tisíc kilometrů. „Zvládnout by to i s přestávkami měly zhruba za den a půl,“ doplnil Chudyněc. Koločava je obec na západní Ukrajině, žije v ní více než pět tisíc obyvatel. V České republice je proslulá jako rodiště loupežníka Nikoly Šuhaje.

Tagy Jihočeský kraj Koločava Liaz silničářské vozy Tatra Ukrajina
34 komentářů