Tarif ODIS bude nově platit i v části vlaků EC/IC Českých drah

Elektrická lokomotiva 151 dopravce České dráhy na vlaku EC 141 Ostravan ve stanici Ostrava-Svinov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýElektrická lokomotiva 151 dopravce České dráhy na vlaku EC 141 Ostravan ve stanici Ostrava-Svinov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Od prosince dojde v Moravskoslezském kraji k výraznému omezení platnosti dokladů Českých drah v jejich vlacích.

Se změnou jízdního řádu začne nově platit tarif Moravskoslezského kraje ODIS i ve vlacích kategorie EuroCity/InterCity mezi Ostravou a Návsím. V krajském systému linek budou vlaky označeny jako linka R62.

Vyplývá to z informací, které krajský koordinátor veřejné dopravy KODIS oznámil na svých stránkách. Jde o vlaky Českých drah v trase Ostrava-Svinov – Bohumín – Karviná – Český Těšín – Třinec – Návsí. „Tímto bude umožněno cestovat všemi vlaky ČD v této relaci (tedy jak osobními vlaky linky S2, tak i rychlíky R62) jednotně v Tarifu ODIS,“ uvedl KODIS na stránkách. Již několik let je možné na trase z Ostravy ke slovenským hranicím využívat vlaky RegioJetu jako linku R60.

Jaké jízdenky ČD budou v kraji platit?

KODIS v dokumentu současně detailně rozebírá, jaké doklady budou ve vlacích Českých drah od změny jízdního řádu na území kraje platit. Od 10. prosince začíná platit nová smlouva s dopravcem, podle které riziko tržeb z jízdného přechází na kraj. V praxi to znamená, že jízdní doklady Českých drah v jejich vlacích část nebudou platit.

Uvnitř kraje zůstanou platné celosíťové jízdenky ČD, jako např. IN100, celodenní síťová jízdenka ČD či skupinová víkendová síťová jízdenka. Pro mezikrajské cesty pak cestující může využít i nadále tarif ČD nebo tarif OneTicket.

Pokud cestující využíval k nákupu jízdenek mobilní aplikaci Můj vlak, může si v ní jízdenky kupovat i nadále – budou automaticky vydány v tarifu ODIS.

Pokud cestující využívá slevovou aplikaci IN25 či IN50, bude ji nově moci využívat pouze pro mezikrajské cesty nebo ve vlacích dálkové dopravy (rychlíky, expresy). Může se však také rozhodnout tuto aplikaci předčasně ukončit a bude mu ze strany ČD vyplacena poměrná část ceny za standardních podmínek. „Pro zachování nejvýhodnějších cen doporučujeme používat ODISku, a to jak pro jednotlivé cesty, kdy má majitel ODISky nárok na zvýhodněný přestup na navazující linky ODIS, tak i pro možnost nahrání dlouhodobé časové jízdenky,“ uvádí koordinátor.

Tagy České dráhy KODIS Moravskoslezský kraj ODIS R62
95 komentářů