Talgo odmítlo nabídku Škody na spojení, zrušilo setkání. Český výrobce se ukončení dialogu diví

Jednotka Talgo Avril. Foto: TalgoJednotka Talgo Avril. Foto: Talgo

Akcionáři upřednostňují finanční převzetí z Maďarska. To se však nelíbí vládě.

Představenstvo španělského železničního výrobce Talgo v úterý večer odmítlo návrh české Škoda Group na sloučení obou společností a jejich integraci do jednoho výrobce. Škoda diskrétně zaslala Talgu své plány minulý týden, to však dopis v zápětí zveřejnilo.

„Přísně tajné“. Talgo zveřejnilo dopis od Škody, česká firma nechce španělskou převzít

Ve sdělení zaslaném Národní komisi pro trh s cennými papíry nyní vedení Talga plány na spojení odmítá. Akcionáři již delší dobu pochybují o průmyslových kapacitách Škody a bojí se o návratnost svých investic.

Naopak upřednostňují velkorysou přímou finanční nabídku o vstup ze strany maďarské společnosti Magyar Vagon. Ta o Talgo usiluje v konsorciu Ganz-MaVag se státním fondem Corvinus, nicméně pro španělskou vládu je ztráta tradičního výrobce ve prospěch proruského orbánovského režimu zatím neprůchodná.

Nesprávný čas

V aktuálním dopise zaslaném generálnímu řediteli Škody ovšem představenstvo Talga píše, že vzalo na vědomí, že Škoda nemá v úmyslu zahájit konkurenční nabídku na převzetí k maďarskému konsorciu. Z tohoto důvodu se domnívají, že „v této fázi není správný čas zkoumat jiné potenciální alternativy než konkurenční nabídku na převzetí“.

Podle španělského listu El Economista je Škoda z rozhodnutí Talga překvapená. „Považujeme za neočekávané, že představenstvo nechce pokračovat v našem dialogu o průmyslové spolupráci s ohledem na skutečné materiální výhody pro všechny zainteresované strany, které by z takové spolupráce vyplývaly,“ cituje deník vyjádření Škody.

Navzdory odmítnutí se česká skupina domnívá, že její návrh „nabízí v této věci nejlepší cestu vpřed“ a je ochotna pokračovat v „prezentaci potenciálních výhod spojení“.

O Talgo nově usilují i Poláci. Finále se blíží, vedení firmy napsalo kvůli Škodě dopis vládě

El Economista zároveň uvádí, že hlavní akcionáři Talga, což je britský fond Trilantic a fondy rodin Abelló a Oriol, se s českým výrobcem odmítají setkat.

Španělské ministerstvo hospodářství, které schvaluje zahraniční investice do strategických sektorů, zároveň opět o tři měsíce prodloužilo lhůtu na analýzu dokumentace poskytnuté konsorciem Ganz-MaVag. Původně mělo rozhodnout do 10. srpna.

Maďarský zájemce mezitím přešel do protiofenzívy. Začal ostřelovat vládu a komisi pro cenné papíry kvůli jejich snaze najít dalšího zájemce, díky kterému by mohly maďarskou nabídku odmítnout s poukazem na strategickou bezpečnost země.

Tagy Magyar Vagon Škoda Group Talgo
24 komentářů