SŽDC začne s opravou nádraží v Havířově. Původně mělo jít k zemi

Železniční stanice Havířov. Foto: Michal Klajban / Wikimedia CommonsŽelezniční stanice Havířov. Foto: Michal Klajban / Wikimedia Commons

Po letech debat, co dál s výpravní budovou havířovského nádraží, je jasno. Dočká se namísto demolice opravy. Správa železniční dopravní

Po letech debat, co dál s výpravní budovou havířovského nádraží, je jasno. Dočká se namísto demolice opravy. Správa železniční dopravní cesty vypsala soutěž na její rekonstrukci, odhadovaná cena je 116 milionů korun.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele, kde SŽDC soutěž zveřejnila. Podle zadávací dokumentace má rekonstrukce trvat dva roky.

O budovu se vedly v minulosti spory, někdejší vedení města i tehdejší majitel České dráhy ji chtěly zbourat a místo ní postavit novou. Pro současné potřeby je totiž předimenzovaná a velikost neodpovídá počtu cestujících. SŽDC se nakonec s městem dohodla, že se možnosti využití budovy rozšíří o další zařízení, například horolezeckou stěnu nebo squashové kurty. Řada kritiků upozorňovala na fakt, že nádraží je cenou památkou na takzvaný bruselský styl ze 60. let minulého století. Do seznamu památek se ale budovu nepodařilo zapsat.

Zakázka počítá s kompletní rekonstrukcí včetně výměny střechy, vnitřních rozvodů nebo zázemí pro zaměstnance a cestující. Současně s rekonstrukcí by město mělo ze svého rozpočtu upravit přednádražní prostor.

Tagy Havířov Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top
39 komentářů