SŽDC plánuje pro letiště kolejovou smyčku s přímým napojením na Kladno

Letiště Praha. Autor: Letiště PrahaLetiště Praha. Autor: Letiště Praha

Letiště Praha by se mělo na kolejích stát nikoli koncovou, nýbrž průjezdnou stanicí. Usiluje o to město Kladno, které chce

Letiště Praha by se mělo na kolejích stát nikoli koncovou, nýbrž průjezdnou stanicí. Usiluje o to město Kladno, které chce přímé spojení na letiště přes Jeneček. Podporu má plán i u Správy železniční dopravní cesty.

SŽDC už zadala ke zpracování „Studii zaokruhování železničního spojení letiště Václava Havla do trati Praha – Letiště VH – Kladno“. Ze studie má do června vzejít návrh technického řešení tratě. „V otázce přímého napojení Kladna na Letiště Václava Havla je SŽDC v souladu s městem Kladno,“ uvedla mluvčí správy železnic Radka Pistoriusová.

SŽDC přitom dlouhodobě pracuje především na napojení letiště na Prahu. Počítá s tratí, která povede k letištním terminálům ze stanice Praha-Ruzyně přes oblast zvanou Dlouhá Míle. Na letišti by byla koncová stanice. V kombinaci s napojením na Jeneček, což je odbočka v Hostivici, by naopak vznikla velká smyčka. „Tato smyčka by umožnila přímé napojení města Kladno,“ doplnila Pistoriusová.

A Kladno o ní velmi stojí. „Toto napojení bylo přislíbeno k prověření a na konci tohoto roku na něj bude, jak věříme, vydáno souhlasné vyjádření ministerstva dopravy,” uvedla minulý týden na veřejném jednání v Kladně Anna Gamanová, předsedkyně Výboru pro územní plánování, rozvoj a dopravu kladenského zastupitelstva.

Akce už byla zařazena do investičního plánu SŽDC. Trať na letiště z Jenečku bude muset vést částečně v tunelu, bude podjíždět dálnici D6 a ranvej.

Nejde přitom o nový nápad. Už v roce 2013 odevzdala stavební společnost OHL ŽS dokumentaci k vlivu tratě na životní prostředí (EIA). Učinila tak zřejmě jako zástupce neznámého investora. V roce 2017 pak obdržela souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. SŽDC by tak teoreticky mohla toto stanovisko využít, otázka je, za jakých podmínek.

Tagy Jeneček Kladno letiště praha SŽDC Top
51 komentářů