SŽ hledá provozovatele severního křídla Fantovy budovy, hodnotu koncese spočítala na 284 milionů

Sloupový sál, tzv. pokojíčky, vizualizace. Pramen: Správa železnic/CAMA ArchitektiSloupový sál, tzv. pokojíčky, vizualizace. Pramen: Správa železnic/CAMA Architekti

Vítěz koncesního řízení dostane do pronájmu dva velké sály, kavárnu a cateringovou přípravnu. Podívejte se na vizualizace.

Správa železnic (SŽ) začala hledat společnost, která po dokončení renovace oživí severní křídlo Fantovy budovy pražského hlavního nádraží. Hodnotu koncese na pět let spočítala na více než 284 milionů korun, což je předpoklad celkového obratu držitele koncese. Jako minimální koncesní poplatek požaduje SŽ 200 tisíc korun bez DPH za měsíc, což je za celou dobu trvání smlouvy 12 milionů.

Vítěz koncesního řízení získá podle zadávací dokumentace do správy druhé patro kavárny Foyer Café, cateringovou přípravnu a Sloupový sál a přístupové chodby. K tomu dostane příslušné zázemí, například WC nebo šatny. Prohlídka prostor pro zájemce se koná 3. března, nabídky se přijímají do 21. března. Hlavní (Fantův) sál zůstane nadále ve správě SŽ.

Fantova budova, průhled chodbou v severním křídle, vizualizace. Pramen: Správa železnicFantova budova, severní křídlo, chodba s recepcí, vizualizace. Pramen: Správa železnicKavárna v prvním podzemním podlaží, vizualizace. Pramen: Správa železnic/CAMA ArchitektiKavárna v prvním podzemním podlaží, vizualizace. Pramen: Správa železnic/CAMA ArchitektiFantova budova, salonek v severním křídle, vizualizace. Pramen: Správa železnicSeverní křídlo, salonek, pohled na TV, vizualizace. Pramen: Správa železnicSloupový sál, pohled od nástupiště, vizualizace. Pramen: Správa železnic/CAMA ArchitektiSloupový sál, tzv. pokojíčky, vizualizace. Pramen: Správa železnic/CAMA ArchitektiFantova budova, severní křídlo, sloupový sál, vizualizace. Pramen: Správa železnic/CAMA ArchitektiVelký sál, vizualizace. Pramen: Správa železnicKavárna ve večerních hodinách, vizualizace. Pramen: Správa železnicVelký sál v severním křídle s obnoveným státním znakem, vizualizace. Pramen: Správa železnicVelký sál s florálními motivy na stěně, vizualizace. Pramen: Správa železnicFantova budova, velký sál během oprav (prosinec 2022). Pramen: Správa železnicFantova budova, velký sál během oprav (prosinec 2022). Pramen: Správa železnicFantova budova, chodba v severním křídle během oprav. Pramen: Správa železnicFantova budova, velký sál během oprav (prosinec 2022). Pramen: Správa železnic

Secesní prostory v severním křídle Fantovy budovy opravuje od roku 2021 sdružení firem Avers a Strabag Rail za 303 milionů korun. Jde o I. etapu obnovy interiérů celé budovy, jejíž vnější plášť prošel rekonstrukcí v minulých letech.

Ve Sloupovém sále by měla podle původních plánů vzniknout mimo jiné VIP čekárna, hlavní sál se pak využije jako multifunkční prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí. Původní termín dokončení byl stanoven na polovinu roku 2022, hotovo bude ale až letos.

Správa železnic vedla před vypsáním koncesního řízení s možnými zájemci předběžné tržní konzultace o využití prostor. Oslovila firmy Lagardere Travel Retail, Knight Frank, JLV, FoodArt agency, Gastro VŠE, Dejsiprostor, Coloseum Holding a Aqua Project.

„Výsledek předběžné tržní konzultace nevedl k žádným specifickým závěrům a žádná část z výše uvedených konzultací není použita v Zadávací dokumentaci na předmětné koncesní řízení,“ píše Správa železnic.

Tagy fantova budova Správa železnic
22 komentářů