Švýcarsko zdvoukolejní další trať, mezi Bielem a Basilejí tak pojedou vlaky po půlhodině

Zdvoukolejnění trati Grellingen-Duggingen. Foto: SBBZdvoukolejnění trati Grellingen-Duggingen. Foto: SBB

Práce budou z velké části probíhat v noci.

Švýcarské spolkové dráhy (SBB) se pouští do další investice, která má přinést kapacitnější provoz na jedné z méně vytížených tratí v zemi. Přidají druhou kolej v úseku Grellingen – Duggingen v kantonu Basel-Landschaft na severozápadě země. Po dokončení stavby v roce 2025 zde mají vlaky jezdit v intervalu 30 minut.

Zahájení prací oznámily dráhy v tiskové zprávě, akce za 133 milionů franků má již stavební povolení. „Jde o další krok, který přinese zavedení intervalu 30 minut mezi Basilejí, Delémontem a Bielem,“ uvedly dráhy.

Zdvoukolejnění trati Grellingen-Duggingen. Foto: SBB

Zdvoukolejnění trati Grellingen – Duggingen. Foto: SBB

Práce na rozšiřování budou probíhat většinou za provozu, vlaky místem neprojedou často pouze v noci. Součástí rozšíření tratě bude i modernizace stávající infrastruktury. Výluky i přes den plánují SBB letos v létě během osmi víkendů, další ještě příští rok. Kompletní uzavírka nastane od dubna do září 2025.

Zkapacitnění má přinést i lepší nabídku dálkových spojů v regionu. Každý druhý vlak z Basileje má být od prosince 2025 prodloužen až do Lausanne, region Jura tak získá přímé spojení se Ženevským jezerem. Součástí akce je i modernizace nádražních budov a infrastruktury pro pěší a cyklisty.

Kromě této akce proběhne na trati ještě letos velká údržba úseku Delémont – Laufen, která potrvá od poloviny června do poloviny září 2023. Projekt je detailně popsán na stránkách SBB.

Tagy SBB Švýcarsko
19 komentářů