Švýcarské spolkové dráhy kvůli koronaviru opět prodělaly, dosáhly druhé nejvyšší přesnosti v historii

Giruno při první jízdě s cestujícími kolem Zugersee. Foto: SBBGiruno při první jízdě s cestujícími kolem Zugersee. Foto: SBB

91,9 % vlaků dojelo včas nebo se zpožděním do tří minut.

Švýcarské spolkové dráhy SBB uzavřely další rok ztrátovým hospodařením. Kvůli pandemii koronaviru prodělaly loni 325 milionů franků (7,8 miliardy korun). Ztráta je téměř poloviční v porovnání s rokem 2020, je ovlivněna ale i státní pomocí ve výši 330 milionů franků, která je do výsledku započítána.

Výsledky dnes oznámily SBB na tiskové konferenci. Úbytek cestujících přinutil dopravce výrazně hledat úspory v nákladech, dopravce a správce infrastruktury chce v různých oblastech do roku 2030 ušetřit 6 miliard franků.

Vlaky SBB loni cestovalo denně v průměru 885 tisíc lidí, což je meziroční nárůst o 4,9 %. Švýcarská železnice se však stále nedostala na čísla před pandemií: v porovnání s rokem 2019 jde o pokles o 33 %. „Mnoho lidí, kteří dojížděli do práce, zůstává doma,“ uvádí dopravce ve výroční zprávě. Nákladní doprava v objemu tunokilometrů loni stagnovala.

Na rozdíl od roku 2020 provozovaly SBB vlaky v rozsahu jako před pandemií, k omezení došlo jen na začátku letošního roku kvůli variantě omikron. Firma podle svých slov již překonala problém s nedostatkem personálu, zejména v oblasti strojvedoucích.

SBB chtějí do vlaků nalákat cestující kromě rozšiřování služeb a zkracováním jízdních dob i novými typy jízdních dokladů. V plánu je také větší propojení s dalšími druhy dopravy.

Koronavirová pandemie přinesla z pohledu železnice jediné plus: vlaky jezdily přesněji. Loni dojelo ve Švýcarsku včas 91,9 % vlaků, 98,9 % cestujících stihlo svůj přípoj. Ve Švýcarsku se jako přesný počítá vlak, který přijede s maximálně tříminutovým zpožděním. Jde o druhý nejlepší výsledek v přesnosti v historii SBB. Lepší byl jen rok 2020.

Tagy SBB Švýcarsko
19 komentářů