Švýcarské dráhy začínají stavět další tunel. Stavba u Ligerz zrychlí spojení u Bielského jezera

Tunel Ligerz. Foto: SBBTunel Ligerz. Foto: SBB

Jde o poslední jednokolejný úsek na trati mezi Bielem a Lausanne, hotovo bude v roce 2026.

Na švýcarské železnici začne příští týden vznikat další tunel. Švýcarské spolkové dráhy začínají v pondělí se stavbou 2,1 kilometru dlouhého tunelu Ligerz. Zrychlí cestování vlakem podél Bielského jezera v kantonu Biel mezi městy Schafis a Twann.

Tunel plánovaný od roku 2013 umožní rozšíření stávající jednokolejné trati vedoucí podél břehu jezera na dvě koleje. Povede v blízkosti silničního tunelu. Náklady na stavbu jsou 431 milionů švýcarských franků. Hotovo má být do roku 2026.

Úsek Schafis – Twann je posledním jednokolejným na jižním úpatí Jury. Trať je z roku 1861. Stavba tunelu má současně i snížit hlukovou zátěž, po dokončení tunelu bude původní trať demontována. Součástí akce je i velká přestavba stanice Twann.

Tunel vznikne na hlavní trati mezi městy Biel a Lausanne. Projekt je financován z fondu FABI (Finanzierung und Ausbau der Bahninfrastruktur), jehož vznik si občané odhlasovali v referendu v roce 2014. Modernizace má přinést stabilnější jízdní řád, zkrácení jízdních dob o půl minuty a možnost navýšení taktu osobních vlaků na 30 minut, aniž by byla omezena nákladní doprava. Kompletně je celá modernizace popsána zde.

Tagy Švýcarsko tunel Ligerz
31 komentářů