Švýcarské dráhy modernizují další vozy pro dálkovou dopravu včetně panoramatických

Vlak s vozy kategorie EC. Foto: SBBVlak s vozy kategorie EC. Foto: SBB

SBB počítá s vozy klasické stavby nejméně do roku 2027.

Švýcarské spolkové dráhy (SBB) počítají u velké části dálkových vlaků nadále s klasickými osobními vozy vyrobenými v letech 1989–1996. V roce 2008 zahájená postupná modernizace stovek vagonů bude pokračovat i v příštích letech, oznámil dopravce.

Další várka na úpravy se týká celkem 175 vozů, které SBB nazývají i podle častého nasazování na mezinárodní výkony Eurocity-Wagen. Jde konkrétně o řady Bpm a Apm. Půjde o 62 vozů první třídy a 113 druhé třídy. Modernizace se má týkat i dvanácti panoramatických vozů.

Renovace počítá s opravou koroze, novým lakem a výměnou okenních tabulek, které umožní lepší příjem mobilního signálu. Dojde k výměně koberců a podlah, v případě potřeby sedaček. Úpravou dojde i systém zavírání dveří. Renovace prvního prototypu je plánována na druhou polovinu roku 2022, sériová výroba bude probíhat v letech 2023 až 2028.

SBB očekávají, že revitalizované vozy budou nasazovat nejméně do roku 2037. Na rozdíl od minulých úprav velkou část zadá k renovaci externím firmám. Ve svých depech modernizuje 39 vozů.

Vozy kategorie EC nasazují SBB na mezinárodní spoje a také dálkové vnitrostátní linky. Přehled linek je zde.

Tagy SBB
13 komentářů