Švýcarské dráhy mění po 13 letech svého šéfa. Nový generální ředitel vedl dlouho dálkové vlaky SBB

Nový generální ředitel SBB Vincent Ducrot. Foto: SBBNový generální ředitel SBB Vincent Ducrot. Foto: SBB

Správní rada švýcarských spolkových drah SBB jmenovala Vincenta Ducrota novým generálním ředitelem. V dubnu příštího roku nahradí Andrease Mayera, který

Správní rada švýcarských spolkových drah SBB jmenovala Vincenta Ducrota novým generálním ředitelem. V dubnu příštího roku nahradí Andrease Mayera, který vedl dopravce od roku 2007. Mayer se letos rozhodl, že skončí.
Sedmapadesátiletý Ducrot přichází z postu prezidenta dopravního svazu kantonu Fribourg Transports publics fribourgeois (TPF). Jmenování oznámily SBB v tiskové zprávě.
Ducrot zná švýcarskou dopravu velmi dobře: podle jeho zveřejněného životopisu pracoval pro SBB od roku 1993 do roku 2011, deset let z toho vedl dálkovou osobní dopravu.
Zná velmi dobře integrovaný železniční systém zevnitř i zvenčí, má velmi dobré napojení na celý sektor veřejné dopravy i politiky a sociální partnery,“ řekla předsedkyně správní rady Monika Ribar.
Nového šéfa čeká podle správní rady období dalšího růstu. Švýcarským parlamentem už prošel investiční plán, který počítá s investicemi v přepočtu 301 miliard korun do roku 2035 do lepší železniční infrastruktury. „Pro dobu silného růstu dopravy a intenzivní stavební činnosti na železnici je Vincent Ducrot ideálním manažerem pro výzvy, které SBB čekají,“ uvedla.
Mými prioritami jsou bezpečnost, přesnost a čistota vlaků,“ uvedl Ducrot.  Podle Ducrota je potřeba zákazníkům, zejména při mimořádnostech, poskytnout co nejvíce informací.
Stávající šéf SBB čelí v poslední době kritice, že SBB nezvládají další nárůst cestujících. Končí dobrovolně, správní rada mu poděkovala za jeho odvedenou práci.
Třináct let s jedním generálním ředitelem se může jevit zejména pro českou železnici jako nevídané. Od roku 2007 se v čele Českých drah vystřídalo už 7 generálních ředitelů. Zatímco Ducrot má za sebou desítky let v manažerských pozicích a postgraduální studia, dozorčí radě Českých drah stačilo u současného ředitele Václava Nebeského bakalářské vzdělání a krátká praxe na postu technického ředitele ve firmě, která krátce po jeho odchodu zkrachovala.
Tagy SBB Švýcarsko Vincent Ducrot
3 komentáře