Švýcaři si vyzkoušeli evakuaci stovek lidí z tunelu Ceneri, smíšený provoz začíná

Zkušební evakuace z tunelu Ceneri. Pramen: SBBZkušební evakuace z tunelu Ceneri. Pramen: SBB

Stovky lidí uvízly v tunelu pod Alpami, na zkoušku.

Švýcarské spolkové dráhy (SBB) si v sobotu vyzkoušely velkou záchrannou akci v novém tunelu Ceneri. Za účasti 300 figurantů a 200 záchranářů úspěšně proběhla zkušební evakuace, která posunula tunel do další fáze testovacího provozu. Ode dneška mohou patnáctikilometrovým tunelem projíždět všechny vlaky dálkové i regionální osobní dopravy a nákladní vlaky.

Tunel byl slavnostně otevřen 4. září, do běžného provozu se má dostat v polovině prosince s příchodem nového jízdního řádu. Počítá se s tím, že jím za hodinu projedou čtyři nákladní a šest osobních vlaků jedním směrem.

Zkušební evakuace z tunelu Ceneri. Pramen: SBBZkušební evakuace z tunelu Ceneri. Pramen: SBBTunel Ceneri. Pramen: SBBŠvýcarská prezidentka přijela otevřít tunel Ceneri vlakem. Pramen: RSITunel Ceneri. Pramen: AlpTransit Gotthard AGŽelezniční spojení přes Alpy s úpatními tunely Gotthard a Ceneri.Autor: Markus Schweiß; edited by Cooper at de.wikipedia – WikiCommons, Bild:Karte Gotthardbahn.png; ursprüngl. Quelle: http://www2.demis.nl/mapserver/mapper.asp, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3908298

„Cvičení proběhlo bez problémů, všichni figuranti byli vyvedeni ven z tunelu podle plánu. Hlavním cílem záchranného cvičení bylo vyzkoušet si záchranné postupy uvnitř i vně tunelu,“ uvedl manažer SBB Daniel Schlup, který měl cvičení na starost.

Cenerský úpatní tunel má dvě trouby a vede z Camorina u Bellinzony do Vezie poblíž Lugana. Trouby jsou od sebe vzdálené 40 metrů a každých 325 metrů jsou propojeny záchranným průchodem.

Tunel se začal budovat v roce 2006, proražen byl o deset let později. Je stavěn na rychlost 250 km/h. Spolu s Gotthardským úpatním tunelem, který měří 57 kilometrů a byl otevřen v roce 2016, tvoří tunel Ceneri nové železniční spojení v severojižním směru přes Alpy (Neue Eisenbahn-Alpentransversale, NEAT).

Tagy SBB Švýcarsko tunel Ceneri
17 komentářů