Švýcaři schválili nový rychlovlak pro Gotthard, začne jezdit od léta

Stadler Giruno u Gotthardského tunelu. Foto: StadlerStadler Giruno u Gotthardského tunelu. Foto: Stadler

Švýcarský Spolkový úřad pro dopravu (BAV) schválil k provozu první vysokorychlostní vlak švýcarské produkce. Jednotky RABe 501 nazvanené Giruno od

Švýcarský Spolkový úřad pro dopravu (BAV) schválil k provozu první vysokorychlostní vlak švýcarské produkce. Jednotky RABe 501 nazvanené Giruno od společnosti Stadler Rail nasadí švýcarské spolkové dráhy (SBB) do provozu mezi Basilejí, Curychem a Milánem. Jezdit budou rychlostí až 250 kilometrů v hodině.

SBB oznámily získání důležitého povolení v tiskové zprávě.  Povolení se týká zatím rychlosti 200 kilometrů v hodině a na území Švýcarska. Dopravce plánuje, že od začátku léta začne vlaky používat v pravidelné dopravě. Dosud po švýcarské železnici jezdí v rámci testování bez cestujících.

Firma je nasadí nejprve na vlaky kategorie Interregio z Basileje do Curychu, později na vnitrostátní trase Basilej – Curych – Lugano/Chiasso. Od prosincové změny jízdního řádu je nasadí na většinu vlaků na severojižní trase přes Gotthardský tunel, od začátku roku 2020 pak na vlaky až do italského Milána. SBB je chce nasadit i pro provoz v Německu a Rakousku.

Přes 200 metrů dlouhé jednotky pojmou 403 sedících cestujících, jsou vybaveny pro různou výšku nástupišť. SBB si jich objednaly celkem 29.

Tagy SBB Stadler Giruno
11 komentářů