Americké aerolinky žádaly o globální zastavení letů. Obří IT výpadek zasáhl i Prahu

První A321neo pro Delta Air Lines. Foto: DAL / Jenn FinchPrvní A321neo pro Delta Air Lines. Foto: DAL / Jenn Finch

Výpadek postihl rovněž české Smartwings.

Aktualizujeme: Globální IT výpadek dnes postihl dopravu v několika zemích světa. Problémy hlásí například americké aerolinky, české Smartwings, španělská, francouzská či německá letiště, britská železnice i Letiště Praha. Informují o tom přední zpravodajské agentury.

„Letiště Praha postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému, který využívá větší množství leteckých společností. Dochází tak ke zpoždění některých odletových linek,“ napsalo pražské letiště na sociální síti X.

Později letiště uvedlo, že situace už je na Ruzyni stabilizovaná. Dotčené lety se daří odbavovat v náhradním systému, nebo manuálně.

Televizní stanice ABC napsala, že americké letecké společnosti American Airlines, United a Delta požádaly Federální úřad pro letectví (FAA) o globální zastavení všech letů, neboť k problémům dochází i v letové komunikaci.

Vídeňské letiště dodalo, že kvůli celosvětovému výpadku odbavovacích systémů musí být veškeré odbavovací postupy letů Wizz Airu, Ryanairu, Eurowings a Turkish Airlines řešeny manuálně. Odbavovací přepážky jsou plně obsazeny a může docházet k dalším problémům. Manuální odbavování letů Ryanairu potvrdilo také bratislavské letiště. Online varianta není spolu s rezervačním systémem aerolinky aktuálně dostupná.

Z evropských leteckých společností je na tom nejhůře pravděpodobně KLM. Odbavování letů označila v současné době za nemožné.

Zasaženy jsou také Smartwings

„Globální výpadek počítačových systémů třetích stran postihl i online rezervační systém letecké společnosti Smartwings. Momentálně tedy není možné vytvořit rezervaci prostřednictvím našich webových stránek. Odbavení letů Smartwings na přepážkách letiště Praha běží normálně, nefunguje pouze online odbavení,“ řekla mluvčí českých Smartwings Vladimíra Dufková.

Významné narušení souvisí s nezdařenou aktualizací bezpečnostního softwaru CrowdStrike. Kromě dopravy postihla i média, banky, zdravotnictví nebo telekomunikační společnosti.

Tagy IT výpadek letiště praha prg
56 komentářů