dkv-spojujeme

Švédský růžový železniční dopravce přerušil provoz, kvůli při se státní firmou

Vlak Saga Rail. Pramen: Facebook Saga Rail.Vlak Saga Rail. Pramen: Facebook Saga Rail.

Švédský soukromý železniční dopravce Saga Rail přerušil provoz na své jediné lince mezi Stockholmem a Linköpingem, kterou od konce února

Švédský soukromý železniční dopravce Saga Rail přerušil provoz na své jediné lince mezi Stockholmem a Linköpingem, kterou od konce února provozoval vždy o víkendech. Informoval o tom International Railway Journal.

Důvodem je spor se státním dopravce SJ, který odmítá prodávat jízdenky Saga Railu na svém portálu SJ.se. To je ve Švédsku dominantní kanál pro prodej vlakových jízdenek, kde nabízejí své lístky vedle SJ i další operátoři.

Společnost Saga Rail, pro kterou její zakladatel Mats Nyblom zvolil růžovou barvu, se zároveň obrátila na švédský antimonopolní úřad. Firma doufá, že úřad předběžným opatřením nařídí společnosti SJ, aby jízdenky soukromého konkurenta do nabídky zařadila. Samotné řízení ale potrvá vzhledem k vytíženosti úřadu nejméně rok.

Firma argumentuje mimo jiné tím, že zatímco pro SJ by prodej jízdenek Saga Railu byl v celkových objemech zanedbatelný, pro Saga Rail je odmítnutí přístupu do prodejního kanálu likvidační.

Saga Rail přitom není prvním alternativním dopravcem, který se na antimonopolní úřad obrátil. Stejný problém s SJ řeší i společnost MTR Express.

Tagy jízdenky Saga Rail sj švédsko
1 komentář