Švédský řetězec supermarketů obnovil speciální vlak s potravinami z Belgie

Nakládka potravin do vlaku v Belgii. Foto: ScanlogNakládka potravin do vlaku v Belgii. Foto: Scanlog

Po několikatýdenním výpadku obnovil největší švédský maloobchodní řetězec ICA zásobování potravinami z Evropy vlakem. Logistický řetězec se zastavil v březnu

Po několikatýdenním výpadku obnovil největší švédský maloobchodní řetězec ICA zásobování potravinami z Evropy vlakem. Logistický řetězec se zastavil v březnu poté, co automobilka Volvo zastavila výrobu ve svých závodech Švédsku a Belgii.

Jde o přepravu, kterou organizují logistické společnosti Green Cargo a Scanlog. Přes šest let šlo o zavedený řetězec: vlaky ze Švédska do Belgie vezly automobilové díly do závodu Volva v Gentu, zpět pak byly naložené potravinami. Zastavení výroby v automobilkách ale přineslo i zastavení provozu speciálního vlaku.

Scanlog v tiskové zprávě uvedl, že vlak byl od tohoto týdne obnoven, ve směru ze Švédska pojede ale prázdný. Devatenáctivozové soupravy, které pojedou dvakrát týdně, podle Scanlogu ušetří jízdy 80 kamionů týdně a mají zamezit možnému nedostatku dovážených potravin ve Švédsku.

„Švédsko je závislé na zásobování z jiných evropských zemí. Pokles objemu dopravy znamená i to, že čím dál více trajektových spojení je zrušeno a cesta po silnici je čím dál složitější. Proto jsme rádi, že se nám podařilo dosáhnout dohody ohledně pokračování tohoto vlaku,“ uvedl Mattias Ljungberg, šéf společnosti Scanlog.

Tagy doprava potravin po železnici Green Cargo ICA Scanlog
8 komentářů