pruvodce

Stykovou křižovatku nahradil rondel. ŘSD otevírá upravený sjezd u Jihlavy

Křižovatka Pávov po přestavbě. Pramen: ŘSDKřižovatka Pávov po přestavbě. Pramen: ŘSD

Nájezdová rampa ve směru na Prahu zůstane kvůli rekonstrukci mostu na D1 uzavřena až do listopadu.

Ředitelství silnic a dálnice (ŘSD) v pondělí uvede do provozu novou okružní křižovatku Pávov na dálničním exitu 112 u Jihlavy. Rondel nahradil původní stykovou křižovatku, která byla součástí křížení dálnice D1 se silnicí I/38.

Křižovatka D1 s I/38 má při pohledu z ptačí perspektivy podobu trojlístku. Vratnou rampu při jízdě od Brna do Jihlavy a přímý nájezd od Havlíčkova Brodu na Prahu tak suplovala styková křižovatka, která byla hodnocena jako jedno z nejrizikovějších míst na silnicích v Kraji Vysočina.

ŘSD proto v květnu začalo s přestavbou stykové křižovatky na okružní křižovatku. Ta má vnější průměr 44 metrů. Všechny vjezdy a výjezdy jsou jednopruhové, oddělené fyzicky dlážděným ostrůvkem. Pro dominantní směry (Jihlava – Praha, Brno – Havlíčkův Brod, Havlíčkův Brod – Jihlava/Brno) vznikly takzvané bypassy.

I/38, křižovatka Pávov. Pramen: ŘSD

I/38, křižovatka Pávov. Pramen: ŘSD

„Na místě teď probíhají dokončovací práce a během pondělí 23. září bude stavba uvedena do provozu. Jediné omezení zůstane v exitu 112 dálnice D1, kde zůstane uzavřena nájezdová rampa směr Praha. Důvodem je probíhající oprava mostu na dálnici D1. Nájezdová rampa totiž vyúsťuje na právě rekonstruovaný most. Její uvedení do provozu plánujeme v listopadu. Naopak sjezd na Havlíčkův Brod a Jihlavu bude od pondělí opět umožněn,“ doplnil mluvčí ŘSD pro Vysočinu Jiří Veselý.

Podle posledního sčítání křižovatkou Pávov projede denně více než 12 500 vozidel, z toho přibližně 30 % tvoří nákladní auta.

Křižovatku přebudovala společnost Strabag za 58 milionů.

Tagy D1 I/38 Pávov ŘSD
25 komentářů