Stuttgart objednal další metrotramvaje od Stadleru, celkem jich převezme 70

Nová metrotramvaj pro Stuttgarter Straßenbahnen. Foto: SSBNová metrotramvaj pro Stuttgarter Straßenbahnen. Foto: SSB

Zakázka přinese vyřazení vozidel z 80. let i rozšíření nabídky.

Dozorčí rada společnosti Stuttgarter Straßenbahnen (SSB) odsouhlasila využití opce na dodávku dalších 30 metrotramvají S-DT 8.16 od společnosti Stadler Rail. Rozšíří tak výrazně počet nových kolejových vozidel ve městě. SSB poprvé na stránkách ukázal konečnou podobu nových vozidel, které se ve městě objeví příští rok, v provozu s cestujícími pak v roce 2026.

Jde o zakázku z roku 2022, SSB si nejprve objednal 40 tramvají s termínem dodání do konce roku 2028. „Nahradí starší vozy a současně rozšíří počet kolejových vozidel ve městě pro uspokojení rostoucí poptávky,“ uvedl dopravce. K vyřazení budou určeny hlavně vozidla S-DT 8.4 a S-DT 8.S z poloviny 80. let minulého století.

Dvouvozové metrotramvaje budou dlouhé 39,5 metru, mají 98 míst k sezení a 152 ke stání.  Podle výrobce přinese nový model i výrazně jednodušší obsluhu pro řidiče, k návrhu se sami řidiči vyjadřovali.

Vozidla budou jezdit po síti Stadtbahn, která je označována jako metro (U-Bahn), velká část vede pod zemí. Jde v podstatě o lehká kolejová vozidla (LRV).

Nová metrotramvaj pro Stuttgarter Straßenbahnen. Foto: SSBNová metrotramvaj pro Stuttgarter Straßenbahnen. Foto: SSBNová metrotramvaj pro Stuttgarter Straßenbahnen. Foto: SSBNová metrotramvaj pro Stuttgarter Straßenbahnen. Foto: SSBNová metrotramvaj pro Stuttgarter Straßenbahnen. Foto: SSB
Tagy SSB Stadler Rail Stuttgart Stuttgarter Straßenbahnen
27 komentářů