Studie: Kvůli biopalivům zmizely pralesy o rozloze Nizozemska, je z nich více emisí než z ropy

Plantáže palmového oleje v rezervaci Tabin na Borneu. Foto: Mike Prince / Flickr.comPlantáže palmového oleje v rezervaci Tabin na Borneu. Foto: Mike Prince / Flickr.com

Ekologická organizace volá po urychleném konci podpory biopaliv, označuje je za velkou chybu.

V roce 2010 Evropskou unií zavedená směrnice o povinném přimíchávání biosložky do pohonných hmot způsobila podle studie organizace Transport & Environment (T&E) devastaci pralesů a lesů o rozloze Nizozemska zejména v jihovýchodní Asii. Podporu biosložky označila organizace financovaná částečně Evropskou komisí za velkou chybu.

Vyplývá to ze závěrečné zprávy studie, kterou T&E zveřejnila na svých stránkách. Organizace vyzvala Evropskou komisi, aby okamžitě skončila s podporou přimíchávání zejména palmového a sójového oleje, protože to vede k odlesnění ploch v Asii a Jižní Americe.

I když řada zemí přimíchává do pohonných hmot lokálně pěstované biosložky, pro splnění desetiprocentního podílu obnovitelných zdrojů musí velká část dovážet palmový a sójový olej z Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. „Od roku 2010 byly kvůli poptávce po levné biosložce zlikvidovány čtyři miliony hektarů pralesů,“ uvedla organizace ve své studii. Podle T&E nepřinesla podpora biopaliv zlepšení životního prostředí, naopak jeho zhoršení. „Měla to být politika pro záchranu planety, ale místo toho ji likviduje,“ uvedla Laura Buffetová z T&E. Podle ní by se Evropská komise měla v oblasti udržitelnosti dopravy zaměřit na elektřinu.

Upozornila, že biopaliva produkují až třikrát více emisí CO2 než diesel vyrobený jen z ropy. Dovážená biosložka tvoří podle T&E až 80 % celkové evropské spotřeby.

V případě palmového oleje jsme zaznamenali velkou změnu chování spotřebitelů při nákupu potravin. Lidé si mohou vybrat, zda si koupí potravinu s palmovým olejem, či bez. V případě pohonných hmot ale takovou volbu nemají. Musíme okamžitě zrušit podporu palmového oleje v pohonných hmotách,“ dodala Buffetová.

Vliv řepky na životní prostředí v Česku studie neřešila.

Tagy biopaliva palmový olej Transport & Environment
101 komentářů