Studie: elektromobily ovládnou trh s novými vozy o pět let dříve

Dobíjení elektromobilu, ilustrační foto. Pramen: ShutterstockDobíjení elektromobilu, ilustrační foto. Pramen: Shutterstock

Podle studie v Evropě už v roce 2028 překonají prodeje aut na baterie odbyt vozů se spalovacími motory.

Do roku 2033 se bude prodávat po celém světě více aut na baterie než se spalovacím motorem. Ve své studii to odhaduje poradenská společnost EY. Podle odhadů by v roce 2045 měla mít auta se spalovacím motorem už jen procento trhu.

Nová studie EY poukazuje na vývoj posledních dvou let, a odhaduje proto, že k vytlačení spalovacích motorů dojde o pět let dříve, než analytici původně plánovali. Podle EY potáhne růst do roku 2031 Evropa, potom Čína. V Evropě by měly elektromobily předstihnout spalovací motory již v roce 2028.

„Automobilový průmysl již plně pochopil, jaká technologická změna nastává,“ říká Randall Miller z EY. Podle něj za urychlením nástupu elektromobility stojí více faktorů, zejména pak přístup zákazníků, technologický vývoj a vládní regulace, které automobilky čím dál více tlačí k produkci elektromobilů.

Podle Millera má situace na trhu jasné závěry pro vlády i energetické firmy ohledně budování infrastruktury, aby došlo k hladkému přesunu k elektrické dopravě. Studie současně upozorňuje, že pandemie koronaviru zastavila trend, kdy čím dál více lidí odmítalo vlastnictví auta a chtělo více využívat veřejnou dopravu nebo sdílené služby.

V Česku se zatím masívní nárůst elektromobility nekoná, jak ukazují data za první pololetí. Nadále rostou registrace hybridních aut, jejich počet se meziročně zvýšil o 127 % (oproti r. 2019 vzrostl o 201 %). Stále jde ale o zanedbatelný podíl, ani ne dvě procenta celkových registrací. Registrace plně elektrických vozů ve srovnání s loňskem stagnují (ve srovnání s rokem 2019 vzrostly o 250 %), poprvé mají za celé pololetí jedno procento trhu. I přes zlevnění nafty kvůli nižší spotřební dani naopak ubyl podíl nově prodaných aut na naftu.

Tagy elektromobily EY
206 komentářů