Střídání dopravců v pohraničí. Do Saska a na trať do Liberce se vrací Deutsche Bahn

Siemens Desiro společnosti Länderbahn v Žitavě. Foto: Jan SůraSiemens Desiro společnosti Länderbahn v Žitavě. Foto: Jan Sůra

Z tratí v části Saska i českém pohraničí zmizí do dvou a půl roku s největší pravděpodobností společnost Länderbahn provozující

Z tratí v části Saska i českém pohraničí zmizí do dvou a půl roku s největší pravděpodobností společnost Länderbahn provozující zde vlaky pod značkou Trilex. V nové přeshraniční soutěži na další desetiletou smlouvu podala lepší nabídku dceřiná společnost DB Regio Verkehrsgesellschaft Start Ostsachsen. Na provozu by se měla podílet i česká Arriva.

Vyplývá to z předběžných výsledků soutěže, o kterých informovali zadavatelé v tiskové zprávě. Výsledek zatím není pravomocný, do 8. května běží lhůta na odvolání. Nová smlouva bude platit do konce jízdního řádu v roce 2031.

Zakázku organizovalo sdružení zadavatelů, ve kterém jsou dopravní německá sdružení ZVON (Horní Lužice+Dolní Slezsko) a dopravní svaz Oberelbe (ZVOE) společně s Libereckým a Ústeckým krajem. Rozhodnutí ještě není pravomocné. Do soutěže se přihlásila pouze dcera DB Regio a Länderbahn. Ta vystřídala DB na této trati před deseti lety, když vyhrála veřejnou soutěž.

K zahájení provozu pod novým dopravcem by mělo dojít s jízdním řádem platným od prosince 2019, v případě trati Liberec – Žitava – Varnsdorf v roce 2020. Zakázka se týká spojů mezi Drážďany a Görlitz, Drážďany a Žitavou, Görlitz a Bischofswerdou a Dráždany a Žitavou přes Ebersbach. Současně i vlaků mezi Libercem a Drážďany přes Žitavu a do Seifhennersdorfu. Nově dopravce nebude pokrývat spojení mezi Varnsdorfem a Rybništěm, to si zadá Ústecký kraj sám. Celkem zakázka pokrývá 3,9 milionu vlakokilometrů ročně.

DB má nasadit na trať modernizované jednotky Siemens Desiro, ty jsou cestujícím na těchto tratích dobře známy, Länderbahn s nimi dosud jezdí. Jde v podstatě o střídání dvou velkých národních dopravců: majitelem Länderbahn je společnosti Netinera, v které mají většinu italské státní železnice FS, DB Regio patří do skupiny státních Deutsche Bahn.

Na provozu na českém území by se měla podílet česká „pobočka“ DB, společnost Arriva vlaky.

Tagy DB Regio Länderbahn Trať 089 Liberec - Rybniště Trilex
18 komentářů