Stříbrný návrh Nového Hlaváku: Odbavovací hala by se přesunula do „skleníku“ na střeše

2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects

Nástavba navazuje dle komise na secesní jazyk Fantovy budovy, byla by však nákladná.

Praha zveřejnila další z návrhů třech finalistů architektonické soutěže na novou podobu hlavního nádraží a přilehlého okolí. Projekt španělských ateliérů Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects se v tendru umístil na stříbrném druhém místě.

Podle hodnoticí komise byla předností návrhu kreativita a bohatost forem a barev. Ocenila snahu „smířit intervenci infrastrukturní budovy ze 70. let do prostoru původního parku rozšířením její identity jako jakéhosi parkového skleníku“.

Nástavba odbavovací haly podle hodnotitelů tvarově navazuje na secesní jazyk jak Fantovy budovy, tak stávajících nádražních hal nad nástupišti.

Problémem však byl přesun funkcí odbavovací haly na stávající střechu, jejíž fungování však nebylo dle posudku přesvědčivě obhájeno. „Snaha o přilákání cestujících na horní úroveň současně způsobuje i zhoršení přirozené orientace, především od podchodů pod nástupišti,“ uvádí se v hodnocení.

Příliš bohatý park

Komerční plochy a služby pro cestující se v návrhu odsouvají do bočních ploch. Podle hodnotitelů je také pravděpodobné, že by přidaná konstrukce nové střechy generovala zvýšené investiční náklady. Ty by nebyly dostatečně obhájené fungováním nově vzniklého prostoru.

Samotné řešení parku hodnotí komise jako „přílišné“. Zhoršoval by prostupnost a orientaci a jeho údržba by byla příliš nákladná.

Umístění nové tramvajové trati pak sice splnilo zadání, z hlediska prostorového uspořádání však podle komise není přesvědčivé umístění zastávek v ose odbavovací haly s ohledem na návaznost do města.

V mezinárodní soutěži, která byla vyhlášena loni v červnu, zvítězili architekti z kodaňského studia Henning Larsen Architects ze skupiny Ramboll. Svou práci nazvali „Šťastný Hlavák“. Nyní dopracují návrh do podoby architektonické studie a poté i projektové dokumentace.

Na třetím místě se umístilo jediné české studio mezi finalisty. Ateliér re:architekti spolupracující s italskými kolegy ze studií baukuh a YellowOffice ve svém návrhu zachovával části stávající odbavovací haly a doplnil ji o přístavby.

2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects2. místo v soutěži na Nový Hlavák. Návrh barcelonských studií Miralles Tagliabue EMBT a OCA architects
Tagy architektonická soutěž IPR Praha Nový Hlavák praha Praha hlavní nádraží
81 komentářů