Středočeský kraj vymění tisíce označníků autobusových zastávek, silueta ŠM 11 zřejmě skončí

Příměstská doprava PID, autobusová zastávka Lichoceves. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaPříměstská doprava PID, autobusová zastávka Lichoceves. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Výměna potrvá několik let.

Středočeský kraj zahájí v dubnu výměnu zhruba deseti tisíc označníků autobusových zastávek. Výměna potrvá několika let, první na řadě budou poškozené značky. Cestující v kraji se zřejmě po více než čtyřech desetiletích začnou loučit se siluetou autobusu Karosa ŠM 11. Nové krajské označníky mají být v souladu s Prahou, aktuálně běží soutěž na jejich podobu. Zpočátku se poškozené označníky ale budou měnit za nové v dnešní podobě.

Středočeský kraj získal označníky do majetku loni. „Museli jsme nejprve vyřešit převod označníků na Středočeský kraj, což se v podstatě od revoluce až do loňska kraji nedařilo. Nyní tak můžeme konečně s obnovou označníků začít. Vzhledem k jejich množství to rozhodně bude projekt na několik let,“ uvedl radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký. Podle něj na hlavních terminálech budou digitální cedule.

Nový označník zastávky autobusu ve Voticích, nejde o definitivní středočeskou podobu. Pramen: IDSKNový označník zastávky veřejné dopravy ve Zlínském kraji. Pramen: KOVEDKonečná MHD České Budějovice s označníkem ŠM11. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPříměstská doprava PID, autobusová zastávka Lichoceves. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaPřekopaná Rudolfovská ulice, pod kterou povede dálnice D3. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVenkovská zastávka s označníkem ČSAD Jindřichův Hradec. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Podle organizátora dopravy IDSK je cílem mimo jiné unifikace označníků v rámci jednotného informačního systému Pražské integrované dopravy. „Naší snahou je rovněž cestujícím zajistit maximální možnou míru informací, proto jsem rovněž rád za instalaci nových vývěsních tabulí. Součástí modernizace označníků je také vizuální sjednocení informačních prvků na železničních i autobusových stanicích a zastávkách tak, aby cestující bezpečně poznal, že se nachází v prostoru, kde jsou provozovány linky PID,“ doplnil ředitel IDSK Zdeněk Šponar.

Označníky zastávek jsou z hlediska zákona dopravní značkou a podle současné legislativy za její zřízení a provedení zodpovídá vlastník nebo správce pozemní komunikace. Dříve označníky zřizoval dopravce, což někdy vedlo k absurdním stavům, kdy těsně za sebou stáli třeba tři různé označníky. Již několik let je zákonná úprava změněna.

Tagy IDSK označník zastávky Středočeský kraj
50 komentářů