Středočeský kraj vymění část označníků na autobusových zastávkách, do soutěže přišla jediná nabídka

Venkovská zastávka PID. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVenkovská zastávka PID. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Výměna bude probíhat postupně čtyři roky.

Středočeský kraj nechá v příštích čtyřech letech vyměnit část označníků na autobusových zastávkách. Krajští radní na svém dnešním zasedání odsouhlasili uzavření smlouvy na výměnu v hodnotě 62,1 milionu korun s firmou 3K značky. Nové označníky nechá kraj instalovat v následujících čtyřech letech. Podle informací na profilu zadavatele se nikdo jiný nepřihlásil. Konečná cena je nižší, než byla předpokládaná.

Kraj oznámil plán na výměnu deseti tisíc označníků téměř přesně před rokem. K vypsání soutěže došlo nakonec ale až loni v závěru roku.

„Tímto krokem pokračujeme v nápravě a sjednocení vzhledu zastávek. Letos se zaměříme hlavně na výměnu označníků ve špatném technickém stavu. V horizontu příštích deseti let je však naším cílem vyměnit všechny označníky,“  řekl Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy. Kompletní seznam zastávek je zde.

Souběžně kraj chystá v rámci unijního dotačního programu IROP ITI projekt chytrých zastávek. V následujících pěti letech do nich bude investováno více než 140 milionů korun.

„Předmětem zakázky není jen pravidelná dodávka označníků, kompletace a montáž, ale i jejich údržba a dodávky náhradních dílů ke starším kusům a další práce spojené se zajištěním obnovy a údržby,“ připomíná Michal Berounský, náměstek ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) pro techniku.

Novinku zaplatí kraj ze svého rozpočtu. „Museli jsme nejprve vyřešit převod označníků na Středočeský kraj, což se v podstatě od revoluce až do loňska kraji nedařilo. Nyní tak můžeme konečně s obnovou označníků začít. Vzhledem k jejich množství to rozhodně bude projekt na několik let,“ dodal Borecký.

Označníky zastávek jsou z hlediska zákona dopravní značkou a podle současné legislativy za její zřízení a provedení zodpovídá vlastník nebo správce pozemní komunikace. Dříve označníky zřizoval dopravce, což někdy vedlo k absurdním stavům, kdy těsně za sebou stáli třeba tři různé označníky. Již několik let je zákonná úprava změněna.

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje označník zastávky Středočeský kraj
41 komentářů