dkv-spojujeme

Středočeský kraj uzavírá smlouvy se sousedy, chce výrazně rozšířit PID za své hranice

Autobus Solaris Urbino společnosti ČSAD Střední Čechy v nových standardech PID. Autor: ROPIDAutobus Solaris Urbino společnosti ČSAD Střední Čechy v nových standardech PID. Autor: ROPID

Pražská integrovaná doprava (PID) by měla pod taktovkou Středočeského kraje ještě letos výrazně expandovat do sousedních regionů, a to především

Pražská integrovaná doprava (PID) by měla pod taktovkou Středočeského kraje ještě letos výrazně expandovat do sousedních regionů, a to především na železnici. Středočeský kraj za tímto účelem postupně uzavírá se sousedy smlouvy, které popisují rozsah spolupráce a také výpočet úhrady prokazatelné ztráty za linky překračující hranice krajů.

„V tuto chvíli máme uzavřené smlouvy s Libereckým, Plzeňským, Jihočeským a Královéhradeckým krajem. V nejbližší době budou uzavřeny smlouvy i se zbývajícími třemi sousedními kraji,“ uvedl mluvčí dopravního organizátora IDSK Oldřich Buchetka. Zbývá tak uzavřít smlouvy ještě s kraji Pardubickým a Ústeckým a krajem Vysočina. Expanze ale nebude jednostranná, do středních Čech naopak budou moci zasáhnout krajské integrované systémy z okolí.

„Rozsah uznávaní tarifu PID, respektive tarifu sousedních krajů na území Středočeského kraje je předmětem společných jednání v rámci přípravy jednotlivých integračních projektů,“ doplnil Buchetka. Konkrétnější být nechtěl s tím, že novou podobu integrace bude schvalovat v únoru krajské zastupitelstvo. Pak informace zveřejní.

Velké integrační finále v podobě přesahů do okolních krajů mělo nicméně podle původních plánů přijít už koncem loňského roku. Jako pilotní „přeshraniční“ spolupráce už delší dobu funguje spojení z Mělníka do severočeské Roudnice nad Labem. PID na železnici také mírně zasahuje do Libereckého kraje.

Šéf IDSK Pavel Procházka před rokem mluvil o tom, že další přesahy vzniknou hlavně tam, kde lidé z okrajových částí kraje jezdí za prací či do škol k sousedům. Jmenoval například spoje do Tábora, Turnova, Přelouče nebo Rokycan.
Vlaky mají být přitom předvoj, následovat je budou autobusy.

Autobusové linky (na rozdíl od vlakových) ale ještě nejsou všechny v PID ani na území Středočeského kraje. Dokončení zaintegrování všech autobusových linek do PID je proto hlavním cílem IDSK pro letošek. Už v březnu by měla PID zahrnout další část okresu Nymburk. Připravuje se integrace Příbramska, Hořovicka a Berounska, Benešovska, Kutnohorska a dalších oblastí.

Administrativní rozšíření PID by mělo být následováno i rozšířením prodeje jízdenek a jejich označovačů.

Tagy IDSK integrace PID Středočeský kraj
85 komentářů