Středočeský kraj spustil druhou vlnu autobusových soutěží

Venkovská zastávka PID. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVenkovská zastávka PID. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Předpokládaná hodnota zakázek je 4,8 miliardy. Jediným kritériem je cena.

Středočeský kraj (v některých oblastech společně s Prahou) dnes spustil druhou vlnu výběrových řízení na nové autobusové dopravce. Celkem jde o osm oblastí, kde budou vítězové zajišťovat dopravu od prosince 2024 dalších deset let. Dopravci musejí splňovat standardy Pražské integrované dopravy (PID), jediným kritériem v soutěži pak je cena. Nejzazší termín pro podání nabídek je 21. listopad.

„Že jediným hodnotícím kritériem je pouze cena, je ten nejtransparentnější způsob. Pokud by byla stanovena další hodnotící kritéria – zejména vázaná na specifické kvalitativní nabídky, objednavateli by mohla vzniknout složitá situace s kontrolou plnění smlouvy a následnou penalizací, což by mohlo mít za následek různou úroveň nabízené kvality služeb pro cestující na území Středočeského kraje,“ uvedl ředitel středočeského organizátora dopravy IDSK Zdeněk Šponar.

Smlouvy budou brutto, kdy riziko tržeb jde za krajem. Nové soutěže se týkají oblastí Štěchovicka (odhadovaná hodnota zakázky 351 mil. Kč), Voticka (526 mil. Kč), Sázavska (408 mil. Kč), Poděbradska (535 mil. Kč), Brandýska (967 mil. Kč),  Kutnohorska (358 mil. Kč), Jílovska (843 mil. Kč) a Stochovska 857 mil. Kč). Celkem se tak dopravci utkají o 4,8 miliardy korun.

Kraj plánuje postupně vypsat soutěže ve čtyřech vlnách, ve kterých se bude soutěžit vždy osm až deset oblastí. Dvě vlny už běží, první byla vypsána v červenci.

Celý kraj je rozdělen na 44 oblastí. Středočeši se inspirovali podobným modelem v Jihomoravském kraji. Rozdělení na menší části má podle náměstka hejtmanky pro veřejnou dopravu Petra Boreckého umožnit, aby se do zakázek mohli hlásit i menší dopravci.

Středočeský kraj je v autobusové dopravě největším objednatelem v zemi, celková hodnota zakázek je odhadována na zhruba 20 miliard korun. Kraj dosud ročně dává na autobusy 1,45 miliardy korun. Dopravci se ke smlouvám dostali napřímo bez soutěže v roce 2009, v roce 2019 byly smlouvy namísto nových soutěží s poukazem na nákup nových autobusů prodlouženy o dalších pět let.

 

Tagy IDSK PID praha Středočeský kraj
52 komentářů