Středočeský kraj si chce půjčit miliardy korun na opravy silnic

Opravená silnice II/191 z Rožmitálu pod Třemšínem na hranice s Plzeňským kraje. Foto: KSÚSSKOpravená silnice II/191 z Rožmitálu pod Třemšínem na hranice s Plzeňským kraje. Foto: KSÚSSK

Podle vedení kraje není jiné cesty, jak rychle dorovnat historický dluh v opravách.

Středočeský kraj začíná řešit možnost, že by si půjčil řádově miliardy korun na opravy silnic ve svém majetku. Síť více než 8 000 kilometrů silnic II. a III. třídy je ve špatném stavu a při současných příjmech rozpočtu není podle krajského radního pro silniční infrastrukturu Karla Bendla (ODS) jinak šance historický dluh dorovnat.

Bendl možnost úvěru oznámil na setkání s novináři ke stavu silnic. „Každý dnes při cestě po silnicích nižších tříd bohužel pozná, že se ocitl na území Středočeského kraje. V opravách je dlouhodobý dluh, který nelze okamžitě zvrátit,“ dodal Bendl.

Podle Bendla by bylo možné využít vyjednaný úvěrový rámec u Komerční banky a České spořitelny. K půjčce by mělo dojít ale až příští rok, plány na letošní rok jsou už hotové. „S kolegy z rady Středočeského kraje a především s náměstkem pro finance a jeho týmem pracovníků a spolupracovníků musíme tuto alternativu řádně projednat, zvážit, ale myslím si, že to je jediná cesta, jak přestat přešlapovat a začít kráčet někam dopředu,“ míní Bendl.

Krajská správa a údržba silnic bude letos hospodařit se zhruba pěti miliardami korun. Z evropských fondů je to přibližně 500 milionů korun, ze Státního fondu dopravní infrastruktury přes dvě miliardy. Zbytek může čerpat z krajského rozpočtu nebo z vlastního dvoumiliardového rozpočtu. Ne všechny peníze jsou ale určeny na investice, některé půjdou na údržbu nebo na provoz příspěvkové organizace.

Tagy Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje Středočeský kraj
27 komentářů