pruvodce

Středočeský kraj rozšíří od prosince nástup všemi dveřmi do dalších autobusů

Autobusy Setra v barvách PID. Foto: ICOM TransportAutobusy Setra v barvách PID. Foto: ICOM Transport

Kraj řeší i pořízení samoobslužných validátorů.

Středočeský kraj po pilotním provozu na dvou linkách rozšíří možnost, kde mohou lidé nastupovat do regionálních autobusů všemi dveřmi. I nadále ale čeká na souhlas pražského organizátora veřejné dopravy, aby k takovému kroku mohlo dojít i na linkách do hlavního města.

Radní včera schválili nástup všemi dveřmi do celkem šesti nových linek s platností od 1. prosince. Jde o den, kdy začnou v kraji platit nové desetileté smlouvy s vysoutěženými dopravci. Půjde konkrétně o linky 484 (Úvaly – Horoušany), 481 (Soběšín – Uhlířské Janovice – Kutná Hora – Čáslav), 785 (Kácov – Malešov – Kutná Hora – Kolín), 805 (Zruč nad Sázavou – Zbraslavice – Kutná Hora – Kolín), 823 (současná  423 Úvaly – Doubravčice) a 858 (současná 456) Slaný – Libčice.

Nástup všemi dveřmi platí zkušebně na lince 519 ze Sedlčan do Votic a 705 z Poděbrad do Čáslavi. „Na lince 519 evidujeme nárůst tržeb, na lince 705 jsme v podstatě na stávajícím stavu,“ uvedl na konci června Borecký.

Kraj dnes rozhodl o zavedení nástupu všemi dveřmi i na lince 409 (Praha, Suchdol – Velké Přílepy – Úholičky). Podmínkou je ale souhlas organizátora veřejné dopravy v Praze ROPID, který se tomuto kroku stále brání z obav o únik tržeb.

Radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký už dříve uvedl, že by rád nástup všemi dveřmi zavedl na všechny regionální linky. Slibuje si od toho úsporu času, zkrácení jízdních dob i úlevu pro řidiče.

„Aby byl nástup i odbavení co nejrychlejší, IDSK provede analýzu možného zavedení samoobslužných validátorů. Dokument by měl přinést počet potřebných zařízení a vyčíslení investičních i provozních nákladů, včetně ekonomického přínosu,“ uvedl kraj v tiskové zprávě.

Nástup všemi dveřmi v regionálních autobusech zavedl jako první Jihomoravský kraj. Ten si pilotní provoz pochvaluje a rozšíří ho proto od prosince na další linky.

Nástup všemi dveřmi se osvědčil, Jihomoravský kraj ho rozšíří na další autobusové linky

Tagy IDSK nástup všemi dveřmi Středočeský kraj
46 komentářů