Středočeský kraj postavil mimo výkon funkce šéfa silničářů, jeho jméno se objevilo v kauze Hlubučka a spol.

Opravená silnice II/191 z Rožmitálu pod Třemšínem na hranice s Plzeňským kraje. Foto: KSÚSSKOpravená silnice II/191 z Rožmitálu pod Třemšínem na hranice s Plzeňským kraje. Foto: KSÚSSK

Lichteneger podepsal policii mlčenlivost, kraj tak nemá dostatek informací o roli KSÚS v celé kauze.

Policejní zátah na bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) a další osoby zejména kolem Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) má důsledky i ve vedení jiné dopravní organizace. Středočeský kraj postavil preventivně mimo funkci šéfa Krajské správy a údržby silnic (KSÚS) Jana Lichtenegera.

KSÚS letos hospodaří s více než 1,7 miliardami korun. Pozastavené výkonu funkce označil kraj za krok učiněný z „předběžné opatrnosti“. Kraj čeká do příštího zasedání dozorčí rady a na více informací od policie. Lichtnegerovi dosud nebylo sděleno žádné obvinění a taktéž nebyl v kauze vyslýchán.

Radní ho postavili dnes na takzvané překážky na straně zaměstnavatele. „Vyžádám si oficiální informace od Policie ČR a dozorujícího státního zástupce k roli ředitele Lichtnegera v celé kauze. Chtěli bychom činit preventivní kroky, ale v současné době jako politické vedení kraje nemáme žádné jiné informace než z médií. Ředitel Lichtneger nám nemůže ani cokoliv k případu říct, nemůže nám ukázat ani povolení k prohlídce, protože podepsal policii mlčenlivost. My se tak dostáváme do situace, kdy jediné informace, které máme, jsou články z médií, ve kterých paradoxně probíhá vyšetřování téměř on-line a jsou zveřejňovány nelegálně získané informace z živého vyšetřování. Média disponují vyšetřovacím spisem kauzy ‚Hlubuček‘, disponují nahrávkami, prý i videozáznamy, zatímco my nic z tohoto nemáme a nemůžeme získat. Proto oslovím příslušné orgány, aby mi takové informace také poskytly a my se mohli odpovědně rozhodovat. Postavení ředitele dočasně mimo službu z důvodu předběžné opatrnosti nás totiž z hlediska zákoníku práce staví do nestandardní situace,“ řekla hejtmanka Petra Pecková.

Jan Lichteneger

Jan Lichteneger

Podle serveru SeznamZprávy.cz měla skupina kolem Michala Redla scénáře, že ředitel Lichtneger bude naoko hledat úspory v investicích a znervózní tím pět velkých stavebních firem, které mají s krajem dlouhodobé smlouvy na opravy silnic a odklízení sněhu. A firmy se tak nechají snáz přesvědčit k úplatkům.

O dalším postupu se bude jednat na zasedání dozorčí rady, které proběhne příští týden. V sídle KSÚS ve středu zasahovala policie při akci nazvané Dozimetr, při které došlo k obvinění jedenácti osob, později ještě dalších. V některých médiích se objevily informace, že Lichtneger měl se skupinou kolem Michala Redla spolupracovat. Včera KSÚS vydala prohlášení, že její šéf není na tuto skupinu nijak napojen. „Důrazně vyvracíme spekulace o tom, že by Jan Lichtneger byl jakýmkoli způsobem napojen na stíhanou skupinu lidí, Dopravní podnik hlavního města Prahy a další organizace,“ uvedla KSÚS.

Soud dnes poslal do vazby prvního z obviněných v kauze korupce v pražském dopravním podniku. Ve vazbě je už i Hlubuček.

Tagy Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje Středočeský kraj
18 komentářů