Středočeský kraj otestuje poptávkovou dopravu. Má vyřešit i nedostatek řidičů autobusů

Mikrobus v barvách PID. Foto: IDSKMikrobus v barvách PID. Foto: IDSK

Pilotní provoz začne na Českobrodsku.

Do systému veřejné dopravy ve Středočeském kraji bude poprvé zahrnuta i takzvaná poptávková doprava. Zajistí přepravu cestujících mikrobusy bez pevných jízdních řádů.

Zavedení pilotního provozu na Českobrodsku dnes schválili středočeští radní. Má jít o doplněk či alternativu ke klasickým linkám, zejména pak v době, kdy není poptávka po veřejné dopravě tak silná.

Kraj Českobrodsko vybral díky dobrému železničnímu napojení na Prahu a chybějící autobusové dopravě ve večerních hodinách. V pilotním provozu vyjedou dva mikrobusy. Cestující budou mít možnost si je objednat přes aplikaci PID Lítačka či po telefonu. K zahájení by mělo dojít v létě letošního roku. Jízdné bude stejné, jako při cestě běžným autobusem PID.

Oblast pokrytí Českobrodska poptávkovou dopravu. Foto: IDSK

„Mnoho lidí dnes používá auto, protože se třeba pozdě večer nemají jak dostat domů. V lepším případě s autem dojedou k nejbližšímu nádraží a dál do Prahy už jedou vlakem. Díky poptávkové dopravě budeme moci zajistit dopravu domů i v okrajových časech, takže auto už nebude nutnost, ale možnost volby,“ uvádí radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Mikrobusy nebudou mít pevnou trasu ani jízdní řády. Půjde o takzvanou dynamickou tvorbu tras podle skutečné poptávky. Objednávání cest a plánování tras zajistí plně automatická dohledová aplikace založená na umělé inteligenci.

Řešení nedostatku řidičů autobusů

Borecký upozornil, že mikrobusy by měly pomoci řešit i nedostatek řidičů autobusů. „Poptávková doprava může být efektivně realizována menšími vozidly, což umožňuje využití řidičů s řidičským oprávněním B, namísto D, kterých je na trhu práce dlouhodobý nedostatek. Inteligentní plánování také přináší možnost efektivnějšího vynaložení financí určených na veřejnou hromadnou dopravu,“ pokračuje Petr Borecký.

Středočeská příspěvková organizace IDSK nyní připraví s vybraným dodavatelem technologie na bázi umělé inteligence plně automatický systém objednávání jízd, který bude uživatelsky napojený na mobilní aplikaci PID Lítačka. K dispozici bude také telefonická linka, aby si službu mohli objednat i lidé, kteří nedisponují chytrým telefonem. Automat pak zpracuje trasu, aby došlo k uspokojení potřeb přepravy co nejvíce cestujících v co nejkratším čase a za co nejnižší náklady. Plánování konkrétních jízd bude během pilotního provozu omezené, neboť plně flexibilní provoz prozatím neumožňuje česká legislativa.

Nová služba poptávkové dopravy musí být co nejatraktivnější, lidem nabídneme možnost co nejjednodušší objednávky a co nejrychlejšího vyřízení jejich požadavku. Díky velkému pokroku umělé inteligence v poslední době máme ambici vytvořit takový systém, který se stane příkladem i pro ostatní regiony či města,“ vysvětluje projektový manažer poptávkové dopravy IDSK Lukáš Kubálek.

Poptávková doprava má podle kraje potenciál zlepšit dostupnost veřejné dopravy v mnoha oblastech Česka a zefektivnit využívání veřejných financí.

Podrobné informace o chystané službě poptávkové dopravy najdete na webové stránce IDSK.

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje PID poptávková doprava Pražská integrovaná doprava
108 komentářů