Středočeský kraj chce vybavit autobusy zařízením pro přednost na křižovatkách

Autobus Solaris Urbino společnosti ČSAD Střední Čechy v nových standardech PID. Autor: ROPIDAutobus Solaris Urbino společnosti ČSAD Střední Čechy v nových standardech PID. Autor: ROPID

Výbavu má dost celkem 400 autobusů, které zajíždějí do Prahy.

Končící vedení Středočeského kraje rozhodlo na svém posledním zasedání o velké investici do veřejné dopravy. Celkem 400 autobusů chce vybavit zařízením pro aktivní preferenci na křižovatkách na území Prahy. Hotovo by mělo být do roku 2023.

„Nákup těchto zařízení plánujeme u všech dopravců, kteří budou zajišťovat dopravní obslužnost na linkách Středočeského kraje, které zajíždějí do Prahy,“ informoval po pondělním jednání krajské rady radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO 2011).

Díky zařízení by měly autobusy jezdit po hlavním městě plynuleji a rychleji. Záměr je zařazen do zásobníku projektů spolufinancovaných z Integrovaného regionálního operačního programu. Jeho celkové odhadované finanční náklady představují 130,8 milionu korun.

Princip zařízení je jednoduchý: komunikuje se systémem světelné signalizace na křižovatkách, a pokud to dopravní situace umožňuje, tak autobusům rozsvítí na semaforu zelenou, aby mohly plynule projet.

Využití zařízení v autobusech má podle Petrtýla vliv nejen na atraktivitu veřejné dopravy, ale i na efektivitu jejího provozu, protože umožňuje důsledněji dodržovat jízdní řád. „Díky zvýšení cestovní rychlosti se zvýší i oběžné rychlost dané linky, čímž se může snížit také počet vozidel potřebných k zajištění provozu linky,“ říká Petrtýl. Podle něj aktivní preference také snižuje spotřebu nafty díky snížení počtu zabrzdění a rozjezdů autobusů před světelnými signalizačními zařízeními a v kolonách popojíždějících vozidel. V současné době preference městské hromadné dopravy funguje pouze v autobusech Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Tagy Pražská integrovaná doprava preference MHD Středočeský kraj Top
63 komentářů